Aquanauts: Expeditonen intar Kulturhuset i Stockholm!

Här kommer en inbjudan till den kritikerrosade utställningen ”AQUANAUTS: Expeditionen” som efter två säsonger på Avesta Art intar Studions 700 kvadratmeter på Kulturhuset Stadsteatern och bjuder på berättelsen och upptäckten av de iögonfallande, vackra och mystiska varelserna Homo Aquatis. Utställningen ger en inblick i det häpnadsväckande forskningsprojektet från förra sekelskiftet som leddes av paleontologen Beata Gardelius och geologen Inga-Lisa Blomgren. Läs mer här.

Jag hade äran att skapa dofter till dessa underbara varelser. Dofter som är deras sätt att kommunicera med varandra. Dofter som varje art utsöndrar för att attrahera varandra, att visa känslor eller stötta bort. Varje ”dofthistoria” avspeglar artens egenskaper och berättar mer genom att använda det sinnet som människan tenderar att ignorera (medan den fungerar), men som är så otroligt viktigt.

Vill du veta hur dessa 8 doftspår doftar som? Kom och träffa oss på vernissage den 16e december, Studion på Kulturhuset, 19-21. Eller någon annan dag, utställningen pågår till den 6e mars 2022! 😘

Biljetter hittar du här

Aquanauts: Pompe Hedengren, Foto: Sara Mac Key, Carl Thorborg

Aquanautsdofter och dess korta beskrivningar

Testa Ostreae – Utstrålar en animalisk styrka tack vare castoreum, sensuell mysk och drottningen av råmaterial – grå ambra. En aning pudrig och dammig, men obegränsat fri tack vare sjögräs absolu och vild salvia. Avrundad med vilda narcisser. En varningssignal skickad från en skör varelse.

Cochlea Brunneis – Varm och kall samtidigt. Tvetydig. Baserad på varma toner av exotiska bensoeharts, ljusa sandelträ och orientalisk saffran visar sin vilda sida tack vare tillsatt timjan. Enkel, kortfattad, konkret, men full av hemliga tecken, precis som Cochlea Brunneis.

Nigrum Folium – en bekant doft av fallna löv på en fuktig skogsstig, där det vackra och färgglada möter det förmultnade. De finaste ingredienserna möter här de mer utmanande – vackra, mörka rosor och violblad, amber, svart peppar och bensoeharts ger en omfamnande känsla, medan kall rökelse och fuktig patchouli med krossade vinbärsblad håller oss på avstånd.

Detractisque Corticibus – en modig krigare.Äkta skogsvarelse genomsyrad med doft av nysågade tallar. Exotiska olibanum berättar historier från fjärr, den mystiska kumarin förför och tuberosen ger styrka. Patchouli påminner om nära förhållanden med jord.

Paeloris Alba – en enkel symbolik –en doft fylld med ljus, ärlighet och karaktärsstyrka. Öppenhjärtig och fri. Vit ceder, vit salvia och grönt te utstrålar positivitet. Vi får dock inte glömma den animaliska sida av Paeloris Alba – den står ambergris och mysk för.

Homo Aquatis – En slät, metallisk och efemär doft av rena mysker, blåa, delikata blommor och svårfångade ozoniska molekyler. Lika len som Homo Aquatis.

Animantis Ramusculi – en komplex doft som förändras över tiden, precis som Animantis Ramusculi förändras mellan årstiderna. Grenarnas vårgrönska symboliseras av timjan och bittra galbanum, medan de höstrelaterade tonerna tas över av lavendel och patchouli. Den starka kopplingen mellan flora och fauna understryks av en del bivax.

Conchea Hyacinthum – den animaliska kraften kommer från en blandning mellan det vilda från två världar: från de djupa skogarna kommer det dofter av castoreum och mysk med en tydlig jordighet av rotvältan och kopplingen till havet understryks av grå ambra. Conchea Hyacinthum mår bra i båda dessa världar. 

2 kommentarer

  1. Hej! Finns det möjlighet att få köpa dessa i efterhand? Jag var på utställningen förra året och kan inte glömma doften av Cochlea Brunneis.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s