Aquanautsutställning i finalen av prestigefyllda Art and Olfaction Awards!

Åh, vilken vecka!
En vecka sprängfylld med emozioni! Emozioni på hög nivå.

Det är nämligen så att dofterna i Aquanautsutställning har blivit nominerade till den 9:e upplagan av Art and Olfaction Awards i kategorin Sadakichi Award Experimental work with Scent. Jag är euforisk och otroligt tacksam att jag är en del av detta projekt.

Ni har fått läsa om den en hel del här på bloggen de senaste åren så jag kommer inte dra historierna eller beskriva de olfaktoriska upplevelserna igen, men är du nyfiken så kolla länken här. Där finns det lite mer om utställningen själv.

Förra veckan åkte jag första gången efter pandemin till Esxence – parfymmässan i Milano. Den saknade jag i mitt liv – inte bara för att jag vill ju uppleva våren i Italien, men också för att träffa hela den fantastiska, kreativa och nyfikna doftflocken. Parfymörer, skribenter, journalister, bloggare, youtubers, säljare, Creative Directors och alla wannabes. Vänner. Det är möten som fyller mina batterier fort. Vem vill inte få sina batterier fyllda efter denna långa vinter, huh? 😉 För att summera själva mässan så fanns det som vanligt tydliga trender: mycket ambroxan (sluta gnäll på ambroxan, folk gillar det och det är ju det det handlar om 😉 ), mycket kaffe och choklad i dofterna, likaså med mysk (kan vara coronaeffekten och suktande efter mysfaktorn), en stor dos frukt (päron och fikon, inte riktigt banan, kokos eller hallon). Oudsektorn från Oman och Emiraterna står fortfarande stabilt (med de resurserna så…). Otroligt många nya parfymmärken annars. Jag undrar hur många av dessa kommer vi att se på den internationella marknaden om ett eller två år… Konkurrensen är stor och kunderna krävande, som i kombo med det ekonomiska läget bådar inte särskilt gott. Men jag önskar de alla lycka till!

Men det som betydde mest för mig var just nomineringen till Art and Olfaction Awards. Lilla jag, liksom. Med mina uddisar: Testa Ostreae, Cochlea Brunneis, Nigrum Folium, Detractisque Corticibus, Paeloris Alba, Animantis Ramusculi, Conchea Hyacinthum och förstås den silvriga, slätta vattenvarelsen Homo Aquatis.

Vilka som sitter i juryn?

Och jag känner att det handlar bara inte om mig eller dessa dofter. Det handlar om att frigöra utrymme för multidimensionella upplevelser i det offentliga, att avdramatisera detta i en större skala, att tillgängliggöra konstens alla dimensioner för fler. I övriga världen är vi redan där, det är dags för Sverige och Skandinavien nu.

Aquanautshistorien kommer att konkurrera med andra otroliga projekt som AEROSCULPTURE
av Maki Ueda, LAGRIMAS, TERRA E CRISANTEMO av Karola Braga, NEGR-OID av Rhea Dillon, SCENT CLOCK / THE KOEPENICKER av Patrick Palcic, och SALT FLOWERS av min personliga idol Peter de Cupere. Visste du ens att det fanns så många häftiga doftrelaterade projekt där ute i världen? Hur underbart som helst!

Om du vill läsa om andra finalister i andra kategorier så finns hela listan på The Art and Olfaction Institutes hemsida naturligtvis. Mer kan också läsas på Fragrantica.

Ja, finalceremonin i Los Angeles i maj nästa. Håll snälla tummarna för de mystiska varelserna från Dalaskogarna! 🙂

3 kommentarer

  1. Spännande. En fråga . Är det en ren fackmässa eller kommer alla in som är intresserade av parfymer?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s