Dags att testa lite! Daniel Josier och hans parfymkonstverk


Idag är det dags att testa något nytt. Något som kan erövra parfymvärlden även här i Sverige. Daniel Josier.

Källa: Daniel Josier LinkedIn
Källa: Daniel Josier LinkedIn

Jag fick ett paket med 10 olika parfymer där de flesta kan hitta något som passar bäst. En portfolio med dofter från olika doftgrupper – från mysk, orkidéer (vita blommor i övrigt), vetiver, iris, amber, tobak till oud.  Daniel Josier, Jean Claude Ellenas ”mentorselev” efter några år samarbete med mästaren startade sitt eget märke som befinner sig fortfarande under utveckling, men produkter han erbjuder håller måttet definitivt. Han är dock väldigt känd i Barcelona, Spanien, där märket härstammar från. Det är Daniel själv som är personen bakom prototypen av Tom Fords Tuscan Leather (som i sin tur har blivit Cuero de la Toscana, och Ford gjorde om formulan till dagens Tuscan Leather).

Han sa en gång “I started studying mind control, positive thinking, and energy of the universe….and decided to launch a fragrance full of energy, positive thinking, and good vibes!” och detta avspeglar sig i hans verk.


Jag börjar med den lättare, blommiga Josune. En av de ljusaste kompositionerna i kollektionen. Den bär namn efter Daniels fru, Josune. En blandning av bergamott, ros och jasmin som övergår i senare fasen till varma noter av choklad och sandelträ.

Näst på tur står Magnolia, för min näsa väldigt linjär komposition. Vita blommor, citrus och vetiver, lite syntetisk patchouli. Inget som jag faller för… Men tycker du om blommiga, fräscha, ungdomliga parfymer så kan just denna vara intressant.

Golden Tuberose – väldigt 80-tal. En till blommig doft, blommig bomb snarare (ja, jag är inte så förtjust i vita blommor, särskilt tuberos, men det sa jag redan typ en miljard gånger 😉 ). Lite spicy, söt, blommig kombo.

Vidare till Orquidea Negra. En pepprig vetiver med träiga inslag. Plus lite tyngre toner av patchouli och mörk choklad. Utvecklar fint på huden. Fin kvällsdoft. Eller varför inte som vinterpromenadsdoft (pff, visst finns det sådana doftkategorier)?! Ja, testa!


Le Musk – en doft som jag starkt förknippar med medelålderskvinnor i svarta polyester blusar. Sorry för det, men jag har träffat så många i den doftkombinationen så det blev bara så 😛 Det finns många systrar till denna stående på mainstream-parfymeriernas hyllor. Muskig utan tvekan, ros utan tvekan, vanilj och tonkabönor as well, tvål av den mer blommiga, starkt luktande sorten. Jag kan slå vad att ni kommer att förstå den associationen när ni prövar denna :D.


Interdit Absente. Jag är intresserad av absinth/malörtdofter sedan jag fick tag på Fou d’Absinthe från L’Artisan. Den bittra, fougere aromatisk nässvidare skulle lätt hitta plats på min hylla med uppigande dofter (om jag bara hade en sådan 😉 ). Interdit Absente är inte lik den ovannämnda någonstans. Jag även kom på varför – jag har ju blandat franska absinthe och absente. Så det är egentligen inget konstigt att jag inte känner någon malört här, hahhaha! Väldigt fräsch, citrusaktig, varmväderdoft med mynta inslag. Även lite av den doften som påminner om s.k. driftwood? Luktar som Sprite. Hmm, luktar som Guerlains Aqua Allegoria Herba Fresca.

Nu kommer vi till de fyra utvalda dofter som jag uppskattar mest i hela Daniel Josiers kollektionen. (Förutom Cuero de la Toscana som jag fick testa för ett tag sedan, väldigt fin, välbalanserat doft, men behöver en till kontakt med den för att fräscha upp minnen).


Golden Vetiver – seriens pärla. Utan tvekan. Elegant, kryddig dans mellan vetiver, citrus (bitter lime, grapefrukt typ), rökelse av ljusa slag – olibanum, benzoin, rosé peppar, mossa. Känner jag lite enbär? Verkligen en bra allround doft – både till jobbet och till festligare tillfällen. Tyvärr lite problem med hållbarhet, den försvinner alldeles för fort på mig. Synd, för det är en toppendoft! (Unisex, as usual).


Bois d’Iris – kopplingar till Van Cleef & Arpels Bois d’Iris är ingen slump – Josier gjorde sin lite sötare dock. Irisen är inte lika pudrig och kall som i andra kompositioner och det är ju inget negativt. Lite vetiver, lite salvia, en del sandelträ och amber (är det det som gör den doften lite mer ”rund”?). Mysdoft. Fin! Och bra hållbarhet här.


Sedan har vi Ambre Narguile vol.2 – Ambre Tabac alltså. Tydliga noter av amber, söt (sötman omfattar inte hela kompositionen) tobak, vanilj, en nypa kanel, blandning mellan oriental woody och gourmand 🙂 Undrar under vilken period pågick arbeten med Ambre Narguile och Ambre Tabac, för det känns att de har blandats lite då och då.


Och den sista och tyngsta pärlan i halsbandet – Mistery Oud. (Hur annars skulle en doftkompositör A.D. 2014/2015 överleva på marknaden? Heheh…) Jag känner definitivt en bra oud här, iris, läder i par med labdanum, lite rökelse, och källardoften av patchouli. Tungt, me likey :P. Bra hållbarhet och bra projektion dessutom.

Nu när alla dofter blandar sig så mycket runt omkring mig (jag tjuvsniffar medan jag skriver) känner jag en not som är någon sorts av signalellement av alla Josiers parfymer – mysk och patchouli blandning, i varierande koncentrationer. Daniel Josiers signatur?

Gilla oss på Facebook

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s