Van Cleef & Arpels – Bois d’Iris

Jag tänkte skriva något annat idag. Tänkte sätta mig vid bordet och skriva om en av underbaraste parfymingredienser. Men det blev inte så. Inte idag ;).

Innan jag börjar skriva något brukar jag spreja på mig lite parfym som inte är min DD (dagens doft). Den här gången tog jag upp en flaska från Van Cleef & Arpels. Och det var Bois d’Iris.

Irises-Vincent_van_Gogh
Irises, Vincent van Gogh

Varför just denna? För det är en av de bästa comfort scents någonsin. Komfortdoft, en doft som man mår bra utav. Som passar fint, när man ligger på soffan en söndags eftermiddag, går på bio med käraste, eller sitter på jobbet med en massa arbete framför sig. Då behöver man en doft som skapar en känsla av avslappning och fred. Den är som mjukisbyxor – visst är det mer comfy att jobba i mjukisbyxorna? 😉 Fast, här kommer det viktiga, den doften ÄR samtidigt väldigt elegant. Tänk om dissonansen mellan doften av en irisblomma och dess överväldigande utseende. Det är ju inte riktigt någon tusensköna, eller hur? 😉

fresh_ten_iris

Vad gör den så bra?

Iris. Delikat, pudrig iris som ändå kan visa sin otrolig styrka och ta över många andra ingredienser i kompositionen (samma iris hittar du i Dior Homme, Bois d’Iris hittar du också hos Daniel Josier). Träiga noter i form av torr drivved förför näsan ytterligare. Här hittar du också svaga doften av ambra. I basen känner jag en del hartser: bärnsten (amber) och lite myrra. Lite söt, mjuk vanilj kan man hitta här också.

Doften förändrar sig inte mycket på huden, irisen bleknar lite och ger plats för den underbara amber-vaniljiga och träiga ackorden. Lite dammiga accenter av vetiver finns i öppningen, men försvinner fort eller blandar sig med annat så jag kan inte hitta igen den senare.

Bois d’Iris är en väldigt trevlig doft på många sätt och vis. Den har dock en styrka: den är hållbar och de flesta ingredienserna håller sig ihop länge. Och det är bra – doften är så pass enkel så det vore inte klokt att ta bort något från kompositionen. Risken är stor att den skulle förlora sin charm.

Den är rätt så nischad på sitt lilla, fina sätt, även fast den finns att köpa på Åhléns. Den är så annorlunda mot det som står bredvid på butikens hylla. Den är också lite annorlunda jämfört med alla andra VC&A dofter. Inga löjliga, fruktiga noter där. Och det uppskattar jag!

Underbar för personer som är lite skeptiska mot tyngre dofter (för den är inte tung någonstans) och bra för de som brukar använda orientaliska, kryddiga dofter – låt näsan vila på en bädd av irisblommor! 😉

Näsa: Emilie Coppermann, 2009

Doften ingår i Van Cleef & Arpels’ linjen Collection Extraoridinaire.

4365262341_319102b904_b

 

 

4 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s