Armani Privé – Iris Céladon

”After jasmine, leather, amber and incense, iris now comes to prominence. This mysterious and joyous flower offers a characteristic and penetrating olfactory treat. Here, it presents itself in its finest attire, enveloped in the unique colour of Celadon to create a new art piece within LA COLLECTION; an iridescent world and a new olfactory story.
As the unifying thread running through the wake of this fragrance, the iris is presented in aldehyde wrapped in bergamot and cardamom. The majestic flower then explodes into a resinous iris heart with hints of chocolate and concrete with buttery accents, underpinned by a maté absolute. It explores its sensual side through powerful musks, ambrette and patchouli.”

Armani Privè, Iris Céladon
Armani Privè, Iris Céladon

Det är det man hittar på Armanis hemsida. En berättelse som väcker nyfikenhet och förhoppningar. Full med förhoppningar knallade jag till Åhléns för att testa den nyfödda pärlan. Iris 😍. Från världens bästa doftlinje!

Jag sprayade på papper först och det var en överraskning: iris, kardemumma, en nypa saffran, torr kakao på en patchoulibädd. Men platt. Väldigt platt. Allt detta mixad som en smoothie, fjäderlätt, men platt… Och den där ”unique colour of Celadon” som påminner om en random bäbispyjamas…

Armani Privè, Iris Céladon
Armani Privè, Iris Céladon

OK, hudtest – två spray på handryggen, samma upplevelse, men mer patchouli. Helt ok, men direkt i öppningen kände jag att den kommer att försvinna snart. För det finns inget djupt i denna doft, inget hjärta. Ingen själ.

Jag brukar testa dofterna jag skriver om ganska länge och ingående innan jag uttrycker mig, men här har jag inget att skriva om för…

…den var nästan helt borta från min hud efter en kvart. Det finns en skugga av dammig patchouli-iris, men det är absolut inte det jag förväntar mig från en doft i den prisklassen. En timme senare: samma effekt. Eller nej, det blir värre: det luktar en gammal Yardley-puder från 80-talet… Efter så många underbara skapelser som Myrrhe Imperiale, Encens Satin eller Ambre Orient släpper märket väldigt kontroversiella dofter som Rouge Malachite, Vert Malachite eller just Iris Céladon. Dock kontroversiella på inte-så-bra-sätt, tyvärr.

Men för att förtydliga – det är en fin doft, med fina, stilrena komponenter. Har du ett par tusen över eller har du precis ärvt Trumps förmogenhet så satsa, men räkna med att en flaska går åt superfort för du kommer att behöva spraya på många gånger. Men på pappret håller den väldigt bra!

Mäh!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s