Molecule 01 – parfymen, myten, legenden. Iso E Super och molekylära parfymer.

Nu kommer den tillbaka. Precis som alla andra trender kommer och går i vågor så är Molecule-parfymer tillbaka på den svenska parfymhimmeln. I samband med en boom för ett par år sedan när ”Molekylen” blivit så populär så kändes det att alla offentliga platser är doftsatta med den. Det var ”den rätta doften”. Molecule, som var så nischad, så specifik, ingen visste om den, bara DU. 😂 Och nu, efter en kort rast i någon icke-existens så är den överallt igen. Jag känner det. På bussen, på tunnelbaneperrongen, på cafeet, på bibblan, överallt! Efter Manifesto, efter La vie est belle, är Moleculen tillbaka!

Och vet ni vad? Jag tycker att det är bra! För den här jäveln är sjukfin ju!

Ni har säkert redan hört de där gulliga historier om den magiska molekylen och den magiska parfymen – att den har feromonliknande egenskaper, att den doftar olika på olika människor för den boostar vår egen naturliga doft, att det är en panty dropper för den påverkar våra hjärnor och så vidare. Ursäkta att jag krossar den sagolika bilden av Molecule 01, men sanningen är lite mer prosaisk – Molecule 01 består av två ingredienser: alkohol och aromakemikalien Iso E Super och det enda som stämmer bland alla myter om denna är att den blandar sig superfint med andra dofter, och kan boosta dem en aning, precis som alla andra enkla, ensidiga kompositioner. Tänk anabola steroider för andra parfymer, buahhaha! Så layra på!

Du har säkert doftat på den någon gång utan att ens veta att det är just Iso E som doftar så gott. En härlig blandning som i min lilla värld är lika med en fantastisk affärsidé, nästan lika stor som iPhone. Att uppnå en så stor succé med hjälp av endast två ingredienser som används i parfymeri sedan Goljat busade med David. (Eller nästan. Sedan 60-talet :D). Och på 80-talet användes den i Calvin Kleins Eternity eller ikoniska Fahrenheit. Och på 2000-talet i populära Terre d’Hermes, Perles de Lalique, Poivre Samarcande, Calamity J, Kenzo Air och många fler. Men ingen annan lämnade molekylen ensam i spriten som parfymören Geza Schön gjorde. Ja, det lånar sig att vara först med skitbra ideér… 😉

Iso_E_Super_structure.svg
Den fina molekylen Iso E Super

Den lilla (eller kanske inte så lilla, ganska så komplex isomermässigt), helt syntetiska molekylen, 1-(1,2,3,4,5,6,7,8-octahydro-2,3,8,8,-tetramethyl-2-naphthyl)ethan-1-one (buahahha, nu kopierade jag från min parfymbibel :P) upplevs som en naturlig och mjuk, träig blandning av cederträ och sandelträ, vaniljaktig, pepprig, lite myskig, krämig och sexig feel good-doft. Magi! 😉

Zarkoperfume-Molecule-234-38-EdP-100-ml
Zarkoperfume, Molécule 234.38

Förutom Geza Schön som paxade sin plats på parfymstjärnhimmel tack vare Molecule 01 (men hej, han har gjort en massa andra bra dofter han!) så finns det också några andra rena Iso E Super dofter på marknaden – till exempel danska Zarkoperfumes Molécule 234.38 som är dock en aning sötare och lättare än Molecule 01. På något vis mer feminin än Molecule 01 (som i sin tur kan bäras av alla tänkbara varelser, den passar alla, den passar även som rumssprej om man har en massa pengar att spreja ut i luften).

För billig är den inte. En 100ml flaska av Molecule 01 kostar 1050kr på Kicks medan en 50ml flaska ren Iso E Super finns att köpa lite här och där för ca 110kr. Ja, du läste rätt, 110. Och när du blandar 50 ml Iso E Super med alkohol (upp till 10%) så får du egen Molecule 01 i kopiösa mängder. För drygt halv liter färdig parfym räcker ju en stund ;). För ynka 110kr plus sprit liksom :P. (Tips!) Och ja, jag har testat, det funkar utmärkt. (Men nej, det funkade inte när jag försökte kopiera Terre d’Hermes en gång, hahah!).

 

Molecule 01 och ren Iso E Super

Just det! Jag får lite då och då signaler att ”den där molekylen doftar inte på mig lika fint som på andra”. För det första så kan det är inget nytt att olika parfymer beter sig annorlunda på olika människor och dessutom känner jag några som köpte ”fel” Molecule. Märket Escentric Molecules där Geza Schön är en huvudnäsa har i sin portfolio några andra molekylära dofter, bl.a. Escentric 01 som ofta köps av misstag för flaskorna är ganska lika varandra. Och Escentric 01 är verkligen annorlunda (trots att monoingredienskonceptet kvartstår), den doftar hedione och det tycker jag inte luktar gott, vill du läsa om den så här finns det en annan recension. Men med tanke på att doftsmaken är som baken (förhoppningsvis utan någon påtaglig doft) så rekommenderar jag att ni kollar två gånger innan ni köper sin flaska. För att förkorta det hela så är alla dofter med Molecule i namnet enkla och innehåller en viss molekyl och alkoholbasen, medan dofter med Escentric i namnet innehåller också andra doftnoter förutom de ovannämnda för att skapa mer nyanserad komposition.

Molecule 02 och Escentric 02 är också uppbyggda kring en molekyl – ambroxan med en del Iso E Super i. I Molecule 03 läggs det fokus på den vetiveraktiga vetiveryl acetat och det nyaste tillskottet Molecule 04 och Escentric 04 skall dofta sandelträigt tack vare sjuka mängder aromakemikalien Javanol. Men ärligt talat, ingen höjdare den heller 😉

Iso E har en förmåga att ”försvinna” på huden för att återkomma när vi minst anar det. Vissa påstår att de inte känner den alls. Problemet kan ligga i våra näsors känslighet. För den molekylen har ingen bang!doft, den är lite… efemär. Sedan beror det också på hur uppmärksamma vi är för dofter som kan lätt försvinna i soppan av alla andra sensoriska upplevelser. Men den finns här. Och den påminner om sig själv med jämna mellanrum så tvinga dig inte, den kommer att hitta dig istället!

Escentric-Molecules-banner1
Escentric Molecules

Geza gillar sitt kärleksbarn så pass mycket att det återkommer i många av hans senare verk, till exempel det senaste från projektet Renegades (där han, Mark Buxton och Bertrand Duchaufour skapade tre dofter som symboliserar de själva, kika på lanseringen här). Ja, man kan säga att molekylära parfymer (inte bara Iso) är på ingång, Le Labo har sin Another 13 med Iso E Super och ambrox, ambrette och andra syntetiker, det nya märket Aether har gjort syntetiker till sitt leitmotiv. Vi kan alltså uppleva häftiga, innovativa och BRA dofter vars ingredienser beskrivs offentligt och med flit som Benzoate Methyl, Cetalox, Suederal, Globanone, Muscone och Timberol istället för dewy rose from the southern slope of Kuh-e Dinar mountain :D. Och du, du kommer inte att känna skillnaden mellan dessa och deras naturliga motsvarigheter om du inte har en supertränad näsa, det kan jag lova!

Det finns många andra aromakemikalier som liknar Iso E Super väldigt mycket, men dessa lämnar jag ifred för tillfället, annars kommer ingen att orka läsa detta inlägg. Som ändå har blivit rejält mastodontigt. Men, men 😛

o.39414
Aether Perfumes

 

Så ja, vissa marknadsföringstricks gillar jag stenhårt :P. Och Iso E verkligen Super!

Vad tycker du om den?

 

10 kommentarer

 1. Hej! Jag undrar hur du menar att iso E super ska blandas med alkohol? Vilken typ av alkohol ska den blandas med och i ungefär vilka mått? Tacksam för hjälp 🙂

  Gilla

  1. Du kan använda 95% etanol. När det gäller mått så är det väldigt individuellt – allt beror på hur intensivt vill du att blandningen ska dofta, bästa att experimentera och droppa in så mycket Iso som du vill, tills du är nöjd helt enkelt 😉

   Gilla

 2. Jag hör till den sorgliga gruppen som inte känner den här över huvud taget. SÅ besviken men min näsa, trots sin imponerande storlek, känner inte doften alls 😦

  Gilla

   1. Den rena molekylen, har du tips om var man kan köpa den? Har letat på nätet men hittar inget, ska till Stockholm om två veckor om du vet nån butik där som har den..
    min molecule är nästan slut och testade nu ikväll ditt tips med att blanda den med en annan parfym, har haft lite svårt för den då det känns som att jag inte har nån doft på mig men vet att jag luktar gott då andra sagt det. Tack för en superbra blogg!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s