En nyhet från juvelerarnas juvelerare – Van Cleef & Arpels Bois Doré

Ni känner väl VC&As Collection Extraordinaire? Det gör ni garanterat. Bois Doré är ett nytt tillskott till den mer exklusiva parfymlinjen i märkets utbud. Om ni inte gör det så är det definitivt dags! Testa den fantastiska Bois d’Iris (läs om den här), Lys Carmin, Rose Velours eller Ambre Imperial. Samtidigt med Bois Doré släpptes det en annan doft i den svarta serien – Reve de Cashmere, med noter av bl.a. läder, mysk och sandelträ men den kommer inte att säljas i Sverige. Do not ask me why.

VCA-CALIFORNIA-RÊVERIE-1
Van Cleef & Arpels Collection Extraordinaire

Hur doftar Det Gyllene Träet?

I öppningen är den väldigt boozig och pepprig med tydligt närvaro av kumarin. Nästan arrak- och marzipanaktig. Den första punchen försvinner dock snabbt och jag saknar inte den sådär jättemycket. Det som är kvar är ett hav av skrynkliga, frostade tonkabönor. En hel låda med nytorkade tonkabönor som släpper ut all kumarin de har i sig om det vore någon sorts räddning från det skamfulla ödet i tonkahelvete. Lådan är gjord av syntetiskt cederträ med detaljer av amber, men dessa berusande tonkatoner kväver alla andra blygsamma dofttjut. Det kan vara så att den naturliga tonkan är boostad med en nypa coumane eller annan octahydrocoumarin. Men gillar du tonka så är det en doft för dig. För tonkan i sig doftar väldigt fint och matchar med alla höst- och vinteroutfits. Med tanke på att tonkadoften påminner lite om vanilj, världens mest älskade parfymingrediens, så chansen är stor att den kommer att hitta en rejäl skara fans.

collection-extraordinaire-bois-dore-edp-75ml_000000000005641586
Van Cleef & Arpels, Bois Doré

Jag är inte riktigt en av dem. Inte för att det är en dålig parfym, nej. Men för det första – den är lite för ensidig och linjär för min sofistikerade näsa (buahahah! sorry! 😀 ) och för det andra – det är en dyrare version av den älskade Midnight in Paris, också från Van Cleef & Arpels. Där tonkan är tonad med några andra gulligheter. Jag kan tänka mig att det går att uppnå en fantastisk effekt om man layrar (hatar ordet! och gillar inte layering itself heller…) blandar den med någon annan doft. Kanske oud, läder, något grönt och bittert, eller varför inte ros, helst inte den marmeladiga, men fräscha och våriga? Det kan bli en riktigt bra jädrans kombo!

Van Cleef & Arpels, Bois Doré
Van Cleef & Arpels, Bois Doré

Har du testat den redan? (Finns på NK och Åhléns med en del andra VC&As dofter).

4 kommentarer

  1. Inte säker på om det är okej att kommentera här på engelska, haha, men I disagree about this being a more expensive version of ”Midnight in Paris”, which I know rather well and which I like but which can be overbearing in regards to its initial and middle facets which come across as synthetic respectively as something similar to exhaust gasses, pollution from the evening rush hour perhaps? Its drydown even, which I described as remnants of the perfume of a loved one on one’s skin, sometimes seems to have a hint of sharpness to it. A memory of this drydown seems to be present in the drydown of ”Bois d’Iris” by the way. The fragrance discussed here however seemed rounder and deeper in regards to its sweetness which is how it managed to captivate me when I tested it yesterday, if that makes any sense.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s