Väldoftande tricks som gör dig pigg snabbt

Visst behöver vi alla möjliga tricks att hålla oss någorlunda fräscha och pigga nu när vintern har hunnit skaffa sig ett uppehållstillstånd i Sverige. Brist på solljus (men snart så… 😉 ), långa arbetsdagar och allmän trötthet gör oss inte direkt pigga och glada. Jag tänker inte ger er mat och motiontips, jag tänker skriva lite om aromaterapeutiska fördelar av vissa dofter. Ja, ett mattips kan det vara – är du på väg tillbaka till jobbet efter en kunglig lunchbuffé så dofta på en (eller flera) dofter nedan för att vakna ur din matkoma :P.

Vilka dofter ska du sniffa på under en tråkig/jobbig arbetsdag då? 

Vill du köra naturligt så köp gärna essenser och eteriska oljor av dessa härligheter:

Pepparmynta – frisk och fräsch, höjer koncentrationen avsevärt. Stressdämpande. Tips! Människor som doftar mynta upplevs som yngre än de verkligen är.

Essential oil of peppermint in a small brown bottle

Grapefruit – energigivande och fräsch på ett superhärligt sätt.

12.-Grapefruit-Oil

Rosmarin – stressdämpande, men inte lika avslappnande som lavendel (det är inte syftet ändå). Stimulerar minnet och ger bra effekt utan att vara hejochho citrusaktig så passar perfekt på kontoret.

rosemary-oil_620x350_71490074645

Citron – väldigt stimulerande och kraftfull citrusdoft som håller oss vaken, men kan faktiskt väcka matlust också – så är det inte dags för ditt mellis så dofta inte på för mycket citronolja.

lemonoil

Bergamot – stimulerande och fräsch, uppigande. Lite mer bitter än citron och inte riktigt samma effekt mot matlusten.

Bergamot

Tanken är att du kan dofta på dem separat eller göra en blandning som du kan t.ex. droppa på något material som sprider dofter och det kan vara hur enkelt som helst – du kan använda en liten träbit (tro mig eller ej, men jag har en liten holländsk träsko på mitt skrivbord på jobbet där jag droppar olika oljor in 😉 ), ett föremål av inte behandlad vit lera (även gips sprider dofter fint!), du kan göra dina egna reeds eller även doppa vanligaste träpinnar från sushihaket i din blandning och ställa dem i en burk, allt som sprider dofter funkar finfint! (Om du naturligtvis inte vill gå all in och satsa på någon aromalampa/oljebrännare, men det kan vara lite för offensivt för andra). Du kan också göra en olja som kan användas på huden, men kom ihåg att allergitesta den först och späda med någon basolja, till exempel jojoba eller raffinerad doftlös kokosolja.

När jag pluggade doftkomposition så fick vi lära oss många olika baskompositoner (med fåniga namn as well 😀 ) som funkar faktiskt helt OK i början.

glass-rod-1482836_960_720 kopia

Jag minns att kompositioner som AWAKENING består av bland annat ovannämnda ingredienser:

  • 24 droppar ekologisk eterisk olja av citron
  • 24 droppar ekologisk eterisk olja av grapefrukt
  • 12 droppar naturlig ylang-ylang olja
  • 6 droppar naturlig cederolja

En enkel och väldigt trevlig och uppiggande blandning. Blanda så mycket jojobaolja du tycker blir bra (doften är stark och hållbar så ca 10-15ml). Denna kan man använda som ovan eller blanda med doftlös hudlotion och använda som det.

Vill ni ha ett till recept? 😉

DECISIVENESS då, passar fint ihop med dagens tema.

  • 12 droppar ekologisk eterisk olja av grapefrukt
  • 12 droppar ekologisk eterisk olja av citron
  • 24 droppar naturlig neroliolja (Bigarade)
  • 18 droppar naturlig cypressolja

Jag älskar cypressen i den kompositionen!

Man kan definitivt säga att citrusar blandade med träiga toner, lätta blomdofter (som gardenia) och gröna örtiga nyanaser av mynta, basilika eller koriander fungerar väldigt bra ihop och man kan undvika den irriterande ”hälsokostbutikseffekten” där allt blandar sig ihop till en opersonlig svår massa, det vill vi absolut inte ha! Kör med lite kanelolja och ros så har du en trevlig allrounddoft!

Hör gärna av er om ni vill läsa mer om doftkomposition, jag skriver gärna om det!

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s