Parfymreseguiden – Rom

Åh, det tog mig en stund att samla ihop tankarna till ett inlägg om The Eternal City och dess väldoftande sevärdheter. Jag har varit där en vecka på fortbildning och hade ganska mycket tid för parfymerivandring, that’s the way uh-huh uh-huh, I like it! 😛

Det finns ju så mycket att besöka i Rom så det är en konst att välja rätt. Och jag ska berätta nu vad som är rätt! (Hahha, sorry, jag var tvungen! 😛 )

Jag vill nog börja med duty free på Arlanda – det finns inte så mycket roligt där annars, men det släpptes några nyheter på sistone som väckte min uppmärksamhet. Coco Mademoiselle Eau de Parfum Intense var en av dem. Imho, en bättre, mognare version av Coco Mademoiselle. Samma DNA, men det är tydligt att den riktar sig mot en annan kundgrupp. Helt okej faktiskt. Sedan var det en doftlinje som jag var väldigt nyfiken på och som det inte fanns en tester där när jag var på Arlanda sist för ett par månader sedan. Jag pratar om Narciso Rodriguez Intense-serien. Och vet ni vad? Det fanns inte testers nu heller 😦 ! Eller ja, men inte på den doften som jag fortfarande är supernyfiken på – Santal Musc. Enkla kombinationer är en grej som jag uppskattar till vardags och denna har en chans att vara en it-doft för många. Rose Musc (som det faktiskt fanns en tester på) ger oss höga förhoppningar – doften är sensuell med tydlig orientalisk karaktär, ett bra val helt enkelt.

img_6669-1
Narciso Rodriguez Santal Musc och Rose Musc

Om du läser min blogg ett tag så vet du att jag brukar möta våren i just Italien, oftast på Esxence i Milano. Den här gången blev det Rom och det är jag supertacksam för för hemma vädret är som det är, men där… möttes jag av 18 graders värme, sol och doft av citroner, apelsiner ute på gatorna. Hur härligt som helst ju!

img_6690-1
Vid den här tiden på året finns de överallt! ❤

Om du säkert förstår så finns det nästan varje parfymhus representerat i Rom, i sina egna brand stores eller vanliga flermärkesparfymerier. Så är du intresserad av ett specifikt märke så hittar du här Chanel, Jo Malone, Dr Vranjes, Amouage, Profumum Roma, Armani, Acqua di Parma (direkt vid Spanska Trappan), Santa Maria Novella, Diptyque, Van Cleef & Arpels (de har sin doftlinje där också, förutom juveler of course), Hermes, Carthusia, Etro, Antonio Visconti, Royal Crown och en massa andra. Jag kände inte riktigt något större behov av besöka just dessa, men några andra naturligtvis blev det ;). Jag kom på att jag glömde testa den nya Beach Hut for women från Amouage, men ingen stress, jag kan ju göra det på NK snart, förhoppningsvis. Det mesta av parfymutbudet finns runt det historiska centrum av Rom, i närheten av Via del Corso, Campo Marzio, Via del Babuino, Via Vittoria eller Via Condotti.

Jag fick testa några nyheter hos Jo Malone, de har ju sin English Fields Collection ute nu och jag blev verkligen förtjust (första gången på länge, yay!) i deras Oat & Cornflower, så mysig doft av havregrynsgröt och Honey & Crocus med sin mandel-honungskombo. Alltså, verkligen fina var de! Butiken ligger på Via del Babuino 42.

 

Frederic Malle har sin butik här också. En ny doft är ute nu – Music for a While av Carlos Benaim. En mjuk, men bestämd lavendel som doftade himmelskt på mig hela dagen lång. Fruktigheten gör doften lättare och patchouli med lavendel ger den otrolig djup. Ytterligare ett mästerverk från Malle helt enkelt. Den butiken ligger på Via del Babuino 30.

Ett av trevligaste besöken gjorde jag på ett parfymeri utanför turistfällor – ett ställe med så många märken att du kan sitta där och sniffa i timmar, Profumeria Parenti vid Via Montesanto 32/34. Dessutom väldigt härliga gubbar att prata med! Här har jag verkligen kämpat för att inte satsa på min senaste kärlek – Floris Honey Oud. En dag…

I närheten av mitt hotell låg det också en filial av Profumeria Castelli, de finns lite överallt i Rom, har några nischmärken, många selektiva märken och en hel del äldre dofter, vintages och limited editions. Ofta på rea. Jag har köpt två dofter där, en sentimental trip i form av Donna Karans Cashmere Mist och en YSL Opium Poesie de Chine – det var ett totalt blindköp, men nu vet jag att jag gillar denna mycket mer än originalet 🙂 Och flaskan är så fin också :).

Om du är ute efter high-end och nischupplevelser så bör du besöka två parfymerier: CampoMarzio70 (samma som i Milano), finns på tre ställen i Rom: Via di Campo Marzio 70, Via Vittoria 52 och Piazza della Rotonda 70. En parfymupplevelse av rang.

Och nästa heter Olfattorio Bar a Parfums (Via Ripetta 34). En härlig blandning av märken och kul inredning. Absolut värt att besöka!

Naturligtvis måste jag nämna att Sephora och Douglas finns där också. Men deras utbud finns ju lite överallt så varför inte satsa på något annat istället? Till exempel ett (eller fler) lokala apotek med en massa roliga italienska märken? Där hittar du enkla, ofta ekologiska och billiga kompositioner av helt okej kvalité, det finns något för alla smaker och plånböcker. Och så köper du lite hudvård på det! 😉

En sak till! Glöm i hela friden inte att besöka någon av loppmarknader som arrangeras runt om i stan! Googla! Gå runt och njut! Alla kan hitta en skatt för en billig peng. För en större peng också naturligtvis 🙂 Jag var särskilt förtjust i dessa gamla minisar från Borsari, gamla parfymflaskor generellt och kammade hem en parfymflakong med puff från 1920 i kristall och silver. Jösses, vad jag älskar den! 😛

Jag kan definitivt säga att det har varit en härlig resa med alla dofter, konstverk, museer, gallerior, vandringar, god mat, gott vin och allt annat. Om du vill veta hur det känns att komma hem till -11 grader, en massa snö och ett försenat bagage så denna bild på vasen från Villa Borgheses trädgårdar summerar det fint:

img_6856

Men du vet ju själv hur det känns? 😉

Och om du vill leka lite ”Where is Wally?” så här kommer det en bild från photo shoot vid Spanska Trappan av den nya Haute Couture kollektionen av Dolce&Gabbana. Hittar du signore Gabbana på bilden? 😉

img_7405

Just det! Ska du ut och resa så finns det andra parfymresedestinationer här på bloggen också:

Vilka destinationer ska jag skriva om nu då? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s