Sultan Pasha Attars och Kronjuvelen Irisoir

Jag har alltid varit lite försiktig här på bloggen när det gäller mina elitdofter. Dofter som finns här med mig för att stanna, för att stötta, för att förföra. Dofter som är pelare till resten av kollektionen som förändrar sig och evolverar under åren.

Jag vill inte förstöra min eller er upplevelse med mitt otillräckliga ordförråd, med hjärnans begränsning av det som hjärtat vill förmedla. Så är det med Myrrhe Imperiale, så är det med Ambre Soie, så var det med Coromandel (jag är inte alls nöjd med det här inlägget 😆).

Ibland hittar jag dock några ord och vill härmed berätta en historia om resultatet av ett dramatiskt förhållande mellan geni och kärlek till parfymkonst. Jag befinner mig fortfarande i den drömmen L’Iris de Fath har orsakat på Esxence, vädret gör att suget efter blommiga dofter med karaktär är enormt också.

Inspirationen till Irisoir kommer från doftnördarnas Holy Grail – Iris Gris av Jacques Fath som försvann från marknaden för länge sedan. Den ikoniska doften skapades 1946 och innehöll doftvärldens vackraste material. Jag har testat den för ca 20 år sedan, men då var jag inte alls redo för den typen av upplevelser. När jag fick testa den på Osmotheque många år senare så blev jag genast förälskad och jakten på den optimala irisdoften har påbörjats. Jag är så innerligt tacksam att Sultan Pasha skapade Irisoir som så värdigt ersätter Graalen att jag blir fasen gråtfärdig när mina droppar tar slut. (I detta inlägg skriver jag om L’Iris de Fath som vi fick sniffa på Esxence, ca 16 000 kr per flaska är något som jag inte kommer att lägga ut på parfym 😉 ).

Irisoir är fantastisk som den är, direkt från flaskan, men det är på huden magin händer. Först de starka och tydliga accenter av iris absolute, ros otto och heliotrop skriker nästan till mig. Men de sätter sig väldigt snabbt och harmoniskt en stund senare. Jag nästan ser dessa tunga, köttiga och en aning vissna rosenblad. Fortfarande vackra, som den sortens kvinnor som åldras med stil och varje ny rynka gör de bara ännu vackrare.

img_5566
Sultan Pasha Attars, Irisoir

Jag älskar den lite vilda, lite lurtiga, honungsaktiga ansikte av blomnejlika här. Blomnejlika brukar inte höra till de blommorna som jag uppskattar mest. Det måste nog vara eugenol som spökar och avskräcker. I den kompositionen fungerar det utmärkt dock. Så jag, en person med blomskräck, måste definitivt erkänna att jag köper konceptet och mästerverket i sin helhet. Så är det bara. Jag märker på sistone att min doftsmak befinner sig i någon sorts förändringsfas (hejdå rökelse!). Jag har ingenting emot det, tror ni att det kommer snart fler inlägg om de där jobbiga vita blommorna? 😉

 

 

Orris butter. Har du någonsin doftat på det? En av parfymvärldens dyraste råvaror. Det är helt annan story än den kosmetiska, lite kalla pudrigheten i vissa klassiker. Den råvaran framställd från irisroten (inte själva blommor!) doftar annorlunda – du vet att det handlar om någon sorts blommighet, om något grönt, jordigt, men var kommer dessa lite smutsiga accenterna ifrån? Den förföriska dammigheten? Den kan ganska lätt blandas ihop med violdoft med sin lite peppriga hallonaktiga doft. En symfoni. Ett mästerverk för konnässörer. Det är en doft som kan lätt förändra din syn på vad fundamenten av parfymkonsten handlar om. Testa!

På varm hud Irisoir blir direkt mer sofistikerad, mer delikat och går från wroarr till mmmm. Det är här den icke binära dandyn får väldigt feminina drag. Det är då jag känner en tydlig fruktighet (som tillför glädje i en annars melankolisk doft), lite dammig känsla av irissmör, viol och gröna violblad samt sandelträkrämigheten och det är här jag blir alldeles lyrisk, när uppvärmda pustar av träiga akcenter och tonka gör den så otrolig vacker att jag vill kramas med hela världen. Eh, nästan. 😁 Jag blir så himla glad att det finns så många olika nivåer i den kompostitionen – annars hade den varit alldeles för tung att hantera. Too much love will kill you liksom. 😀

img_5538
Sultan Pasha Attars, Irisoir

Sultans attars är gjorda av dyrbara, svårtillgängliga ingredienser (med priser därefter), men är väldigt potenta, de flesta med monstruös hållbarhet. Ett swipe räcker länge så dessa små flaskor de säljs i räcker lika länge som stora flaskor eau de parfum. Du hittar äkta ambra, högkvalitativa essentiella oljor, mysk och kådor i dem. Jag måste också påpeka att det är något speciellt med attars, med deras konsistens. Det är en sensuell och sensorisk upplevelse att applicera någon droppe olja på huden och se den smälta in och sprida sig, det är som älskarens hand som smeker dig lätt på nacken…

 

Sultan Pasha Attars finns att köpa på Sultan Pasha Attars och det finns naturligtvis mycket mer än Irisoir. Testa gärna ett sample set där du hittar de flesta av hans kompositioner i smårör. Tabac Grande, Ensar Rose, Ame Sombre eller Thebes är helt fantastiska också, jag kan tänka mig att förr eller senare kommer jag att skriva om dessa också. Håll utkik!

 

PS. Fråga inte om det är en dam- eller herrdoft 😉

 

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s