Kryddiga doftpustar från vedisk era – Trayee Neela Vermeire Creations

Obs! Spoiler! Neelas bästa komposition hittills. Bertrand Duchaufours bästa komposition hittills (och han gjorde många mästerverk ska ni veta, bl.a. Chypre Palatin för MDCI, Escapade a Byzance för Olibere och Sartorial för Penhaligon’s). Det finns ingen parfymör som är mer skicklig i konsten att tolka resor, destinationer till doftspråk än Duchaufour (kolla L’Artisan till exempel). Det är precis därför Trayee väntade så länge på sin tur för att synas här. Någonstans innerst inne känner jag mig komplett oduglig i konsten av beskriva dofter jag vill så gärna beskriva utan att missa något viktigt, jag är rädd att inte göra det tillräckligt bra. Så jag kommer inte ens att försöka, det blir en kort Trayee-resa då. 🙂

Vem är Neela Vermeire? Konstnär, föddes i Indien, tillbringade sin barndom där för att senare flytta till Europa, till Paris. Alla färgglada minnen av dofter och färger från hemlandet inspirerade henne till att skapa en parfymlinje som hyllning till Indien, dess hemligheter, extraordinära eklektiska kultur och fascinerande historia.

Trayee är en rik, men inte överväldigande rik orientalisk komposition full av kryddor som baseras stadigt på djup, varm vanilj och träiga toner. Den doftar indiskt, men har också karakteristiska drag som känns igen från andra dofter i Duchaufour-stilen.

Denna eau de parfum sparar jag till speciella tillfällen för jag har bara några ml av den. Än så länge. Och speciella tillfällen innebär inte att det är bröllop, födelsedag eller begravning. Det ska vara en dag när jag har TID att avnjuta den doften. Att fokusera mig på den. Att uppskatta den.

image71
Trayee, Neela Vermeire Creations

Idag är en sådan dag. Jag går i moln av bland annat kardemumma, kanel, jasmin, blå ingefära, nejlika och finaste sandelträ. Trayee är så vackert balanserad att det finns inget gourmandigt här trots den rejäla dosen av kryddighet och vanilj. Den är så otroligt elegant och melodisk att jag har faktiskt svårt att tro att det kan finnas någon som rakt ut skulle kunna säga: Nej, den doften är inte bra. Den är kryddigt balsamisk tack vare elemi, en nypa myrra och amber. Två sorter av vetiver gör den en aning rökig, men… pigg samtidigt. Den efemäriskt rökiga själen med myrra i saffran i basen gör att man blir nästan religiös, vill fly till en grotta i bergen och meditera i sin ensamhet. Fast samtidigt dela upplevelsen med folket så att de också får uppleva mästerverket. Några av ovannämnda ingredienser används till diverse religiösa vediska ceremonier och på något sätt blandas det harmonisk högaktning med den färgglada, rika indiska kulturen här. Trayee verkligen är en autentisk, väldigt suggestiv olfaktorisk bild av indisk kultur.

neela-vermeire-flakony
Neela Vermeire Creations

Enligt märket ”Trayee is a complex fragrance that represents the boundless spiritual landscape of the great Vedic period, which started many centuries ago. Its intricate rituals and temple ceremonies, Ayurveda, the universe of yoga and the holistic quest for knowledge. The perfume itself has a high percentage of natural ingredients used in many of the Vedic ceremonies.” Och jag faktiskt köper detta, det är en andlig upplevelse, lilla Trayee.

Ord räcker inte till här riktigt, en lista av doftnoter kan fungera ibland, men i detta fall är blandningen så fullständig och så fullbordad att det finns inget mer att tillägga, det finns inga dissonanser här, det som är kvar är att testa och njuta. För oavsett vad mer kommer jag att skriva här om Trayee så blir det inte tillräckligt. Men inget mer egentligen behövs, dofta på den bara.

Om Ashoka från samma parfymhus skrev jag redan här och om Pichola här och även här.

2 kommentarer

  1. ”Och speciella tillfällen innebär inte att det är bröllop, födelsedag eller begravning. Det ska vara en dag när jag har TID att avnjuta den doften. Att fokusera mig på den. Att uppskatta den.”
    Hear hear! såå fint skrivet och beskrivet.
    Åh vad jag vill lukta på denna. Lägger till den på önskelistan.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s