UNESCO har talat. Parfym har betydelse för mänskligheten!

28e november 2018 – ett viktigt datum för alla parfymälskare. Jag är superlycklig! Äntligen! Äntligen lyfts parfymkonsten till riktiga banghöjder!

Det är nämligen så att UNESCO har uppfört franska Grasse med sin parfymkultur och skapande, det specifika mikroklimat och know-how på UNESCOs världsarvslista i onsdags på ett världsarvsrådsmöte i Port-Louis på Mauritius! UNESCO understryker just ”the culture of the perfume plant, the knowledge of the raw materials and their transformation and the art of composing the perfume” . För att parfym är en väsentlig del av kultur vet vi redan (uhm…) – nu fick vi det bara bekräftat.

Parfymhantverket, parfymkonsten har stor betydelse för mänskligheten, precis som Yellowstone, Drottningholm, pyramiderna och kommer att bevaras åt eftervärlden. Grasse, med sin över 500-åriga parfymhistoria, irisar, tuberos- och jasminodlingar och oberäkneliga mängder av parfymörer som tack vare den unika miljön kunde lyfta upp sin konst till nya höjder där.

Det roliga är att The Committee for the Safeguarding of the Intangible Heritage of Humanity får årligen hundratals ansökningar – bl.a. lokala, specifika måltider, sånger, traditioner, folkdräkter men den här gången är det just Grasse och parfym som blev utvalda! Yayy!

Trots att Grasse har sina bästa dagar bakom sig så ser framtiden ljust ut för regionen. Chanel och Guerlain (LVMH) äger rättigheter till de flesta blommor och blomodlingar i  Grasse idag. Jag skulle bara önska att de släpper in andra, mindre aktörer som vågar nog sticka ut med idéer en bit utanför den konstnärliga, men fortfarande fyrkantig klassiska boxen… Det lär väl aldrig hända, men men… Så länge mänskligheten får dofta på jordens vackraste jasmin så är mänskligheten nöjd. 😉

Grasse-Perfume-museum-70-760x500
Grasse, Parfymsäljaren

Det positiva är också att regionen kommer att satsa mycket mer på utbildning inom parfymeri, att sprida kunskap är en av världsarvspelare och det blir mycket mer tillgängligt för parfymfantaster från världens alla hörn.

Jaha, Grasse i maj, anyone? 😉

Btw, om Grasse och parfymer som härstammar därifrån skriver jag i bland annat dessa inlägg, kika gärna in!

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s