Frederic Malle – Portrait of a Lady

Det är dags att erkänna att vissa av mina gamla inlägg är skit. Visst, jag skulle kunna skriva att de håller inte måttet, att de behöver utvecklas, bla bla bla. Nej, ett inlägg om Portrait of a Lady, en av de mest populära artisanala high-end dofterna i Sverige måste få ett ansiktslyft. Genast! Det måste få en rejäl bullshitsuction och det måste få trådlyft i hela kroppen. För det var skit tidigare :D. Jag ser att ni söker den på bloggen och vill inte längre skämmas ;). Så ge mig en ny chans! Härmed raderar jag min recension från 2015 och börjar om!
När jag vill känna mig lite mer kvinnlig tar jag upp dofter som fokuserar kring den kungliga ingrediensen – rosen. Tunga, fräscha, rökiga, krispiga, det beror på tillfället – men ROS ska det vara! Resten av rosdoftsrecensioner hittar du under länken här.
Observera – Portarit of a Lady passar lika bra på män som på kvinnor så tänk på att det är mina egna tankar och det är jag, Karolina, som upplever att jag får extrapoäng i kvinnlighet när jag bär den. Annars är den superunisexig. Sexig 😀 Fasen, det också, lite sådär BDSM sexig dock :D.

Dagens val är relativt enkelt: Frederic Malle Editions de Parfums ”Portrait of a Lady” skapad av Master Perfumer Dominique Ropion. Just Portrait och Lipstick Rose är mina två bästa dofter från detta parfymhus. Båda väldigt, väldigt powerfeminina. Den trenden är relativt ny i min doftgarderob, men jag blir ju inte yngre och yngre 😛

Jag började med ett sample för jättelänge sedan, sedan köpte jag en travel size och nu äger jag både en 50ml och den största flaskan och vill aldrig skiljas ifrån dem. Ni vet, ”tänk om den tar slut”, ”tänk om de reformulerar den?!”. Jag känner att jag har mognat till den doften, den ”samarbetar” inte så bra med girls in their twenties. Och definitivt inte innan!

 

Portrait of a Lady , John Hoppner

Från det första ackordet vet vi att POaL är mångfacetterad, ovanlig och spännande – den agerar som en pokal gjord av aromatiska rosenblad där vi kan hitta de majestätiska kryddiga noter med en swirl av fruktighet. En kunglig cocktail!

Den öppnar sig ganska strävt och brutalt, kryddigt med nejlikor, syrligt med övermogna, kanske lite förmultnade vinbär och vinbärsblad, men huvudrollen spelas av ros – det är här många reagerar lite förhastat och utesluter den. Ros brukar ju vara förknippat med de dofterna ”folk har det lite svårt med”, tillsammans med lavendel.

På min hud är det turkisk ros – fin, oljerik ros med patchouli i patchoulis bästa form (inga alls fuktig-källare-korrelationer 😉 ). Ganska direkt efter applicering upptäcker vi just den andra stjärnan av kompositionen – ren, icke pudrig patchouli som bidrar med en dos av naturalism och nischighet. Patchouliblad torkade i solen, inte fräscha, gröna och krispiga. Lite kryddig, men inte vass kanel, en varm och torr muskotnöt och lite tuff och dammig saffran på ett ovanligt, stimulerande sätt kontrasterar med småsura fruktnoter och de karaktärsrika vinbärsblad i bakgrunden.

Hjärtat i doften visar sig ganska snabbt – i hjärtnoterna väntar en doftpoesi med ros-pustar, patchouli blir lite mer rökig och kanelen tydlig. Det kommer ett stormigt moln över oss – en rejäl dos av träaktiga toner. Tungt, gammalt cederträ, smutsigt sandelträ, nästan chypreaktig rökelseaska som påminner lite om de vackraste momenterna av Chanel nr. 19 edp. I samband med patchoulis betydande roll i kompositionen, gröna frukttoner, den skarpa kryddigheten och det spektakulära träackordet skapar parfymören någon sorts av ny chypre – en modern chypre med klassiska inslag. En kompromisslös, ganska tvetydig och krävande doft. Vacker och fascinerande. Chapeau bas, Monsieur Ropion!

Portarit of a Lady, Frederic Malle, Editions de parfums

När doften går över till basen lägger den sig mjukt, men tungt och stabilt samtidigt. Den är inte längre stor och kaxig. Den är varm och mild, som en myskig träbas brukar vara. Kådorna – benzoin och opoponax klibbar ihop det träiga, askiga hjärtat med den mjuka basen. Vi fortfarande har den fina, mjuka patch-roskombo med tydliga noter av mörkare, tyngre sandelträ, jag ser nästan sandelträflisorna på min hud :). Sandelträflisor kryddade med malen, torr patchouli som en pizza med oregano, och några tunga rosenblad på det. Till slut (efter många timmar) kvar finns det den adla amberaktiga tonen med en oljig, vacker ros. 

Det viktiga att nämna är att den fungerar som en optimal vinterdoft, men idag i sommarvärmen visar den sitt potential ännu tydligare. Det är ju egentligen inget konstigt – om Arabvärlden bär sina oud-ros-rökelse dofter i höga temperaturer så kan vi i Skandinavien också! Så underbart!

Förstår ni nu varför jag har en mental allergi mot ”fräscha, fruktigt blommiga” mainstreamdofter? 😉 Det finns så många vackra dofthistorier att berätta! Dominique Ropion berättade en otroligt vacker dofthistoria med sin Portait of a Lady. Nu är det bara upp till dig hur du vill måla den…

Har du testat den? Vad tycker du om Portrait of a Lady? 

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s