Havet, hartser och valsekret. Ambra – parfymörernas guld

Ambra, vackra ambra. I Sverige kallad för bärnsten, som förvånar mig mycket då den inte har så mycket gemensamt med en riktig bärnsten. Bärnsten, fossila hartser, hittas på stränder och ambra hittas på stränder – that’s it. Ambra är en av de viktigaste råvaror inom parfymindustrin, både som doftämne och som fixatör. Det händer väldigt ofta att folk blandar amber och ambra och jag vill genom detta inlägg förklara skillnaden mellan dessa två. Två, trots att det finns gott om syntetiska ersättare av både bra och mindre bra kvalitet. Men någon sorts begränsning måste ju finnas så jag väljer att inte fördjupa mig i dessa för mycket, jag vill gärna avsluta detta inlägg i år :D.

8-year-old-boy-finds-ambergris-whale-vomit-worth-63000-dollars

Jag har både hört och läst historier om att ambra är kaskelotens sperma, förmodligen för att valen kallas för spermwhale på engelska. Men det är varken sperma eller matrester  vi pratar om. Ur en vetenskaplig synvinkel är ambra/ambergris en patologisk utsöndring som bildas i matsmältningskanalen hos en kaskelotval (Physeter macrocephalus), troligen till följd av irritation i tarmarna som orsakas av bläckfiskarnas kitinnäbbar. Den substansen skyddar de känsliga tarmväggarna från skador och består huvudsakligen av fetter, ambrein, steroider, eteriska oljor och bensoesyra. Terpenen ambrein i sin tur kan bearbetas i uppvärmd alkohol och då får vi den omtalade ambroxan som slutprodukt. Eeh, nördar jag för mycket nu? 😀

När det samlas för mycket ambra i valens tarmar så kommer den ut naturligt.

Naturlig ambra hittas både i små och stora klumpar på stränderna i Australien, Nya Zeeland, Kina, Japan, Bahamas, även på Irland. Ni har säkert hört legender om människor som hittade jättestora ambrabitar och sålde dem för tusentals dollar. Så titta noga nästa gång ;). Du bör åka till stranden tidigt på morgonen, helst efter en storm och leta efter stenliknande klumpar som inte är stenar :D. Ambra är lättare och värmare, liknar pimpsten med gipsstruktur. Och doftar lite medicinskt. Om du fortfarande är osäker (särskilt vid inköp av ambergris) dubbelkolla de fysiska egenskaperna – ambra smälter vid 62 grader och utsöndrar vit rök vid 100 grader, är aldrig transparent (diverse hartser kan vara genomskinliga). Vissa oärliga säljare (akta dig för ebay!) säljer klumparna gjorda av gips, lim och färgade i Coca-Cola.

 

Ambra är till en början mörksvart och kladdig, men blir ljusare och lättare ju längre den flyter i saltvattnet, ju längre den utsätts för solen. Och ju ljusare ambra desto högre blir priset. Grå ambra, nästintill vit, är den bästa för ändamålet. ”Rensningsprocessen” kan ta upp till 40 år och det går inte att snabba på den. Det är ganska stor doftskillnad på klumparna också – de svarta doftar inte alls bra – stark, fekal doft av fiskolja gör de obrukbara. De ljusaste doftar mineraliskt, salt, är mildare och trevligare. Nästan som hartser eller varm hud efter en hel dag på stranden. Därför ersätts den ofta just med hartser i parfymerna. Idag framställs doftämnet främst på syntetisk väg då priset på den naturliga kan vara skyhögt. Så om du någonsin undrat om ambra i din parfymflaska för 500kr är naturlig så är svaret alltid nej. Inte en chans. Syntetiskt ambroxan är för närvarande den vanligaste ersättare för naturligt ambergris. Dessutom används cetalox, ambrox, lorenox, cashmeran, cedramber, ambreton, ambrinol och många andra moderna syntetiska material som absolut inte alls behöver vara sämre doftmässigt – välutbildade parfymörer kan skapa magi med dessa också!

Till vänster – bärnsten, till höger – ambergris.

För er som undrar – man behöver inte skada djuret för att utvinna den naturliga ambran. Ambra är inte heller den lättaste att jobba med. Parfymörerna strävar efter stabilitet, man vill upprätthålla kompositionens kvalitet i alla tillverkade batches. Men den lilla klumpen är rätt så oförutsägbar. Fasta parametrar utlovas endast med syntetiker. Naturligtvis är syntetikerna ett av flera alternativ. För att återskapa ambraackordet används också naturliga ämnen av växtursprung – den vanligaste blandningen består av labdanum, vanilj och benzoin. Men för att få olika nyanser i blandningen kan man med fördel lägga till muskatellsalvia, ambrettefrön, perubalsam, tolubalsam, opoponax, spiskummin, muskot, sandelträ och även morotsfrön. Dessa blandningar kallas för amber/bärnsten/ bärnstensackord tack vare sin varma, runda och mjuka karaktär. Där har du skillnaden mellan ambra och amber.

Ambergris har fascinerat mänskligheten i århundraden. De aromatiska stenarna som hittades vid kusten samlades och brändes långt innan människorna upptäckte vad de egentligen är och består av. De gamla egyptierna använde ambra som rökelse. Först endast i religiöst syfte, senare blev det populärt bland dem som helt enkelt hade råd. Idag kan man köpa exklusiva tobaksprodukter med tillsatt ambra eller rökelser av diverse slag. De forntida egyptierna, romarna och grekerna trodde att ambra har också medicinska egenskaper. De blandade pulveriserad ambra och ambratinktur i vin för att behandla diverse hudåkommor, sår och… frigiditet. Jag har testat, men kan inte riktigt säga om det påverkade mig på något sätt då jag, tack och lov, lider inte av varken hudåkommor eller frigiditet. Särskilt gott var det inte heller :D.

Jag ska sätta mig nu med min samling och välja några fantastiska ambra- och amberbaserade parfymer så får ni lite tips också. Ja, det blir nästa steg :D. Håll utkik!

 

Btw, vill du testa och lära dig mer om ambra eller andra fantastiska råmaterial som används i parfymtillverkning (och även skapa din egen parfym med de bästa ingredienserna) så boka din plats på min parfymskaparworkshop, platserna säljs ut snabbt, men i skrivande stund finns det några i december kvar! Du bokar din plats under länken här. Välkommen!

 

 

 

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s