Månadens doft – Februari 2017: Xerjoff – Amber Star

Jag har en förmåga att inte kunna beskriva dofter som jag anser vara mina bästbästa. Jag vill inte hamna i någon sorts wow-woo-aaah-ooohh-toner, men det finns fortfarande en del parfymer jag älskar mest som jag inte ens nämnt här på bloggen. Jag samlar ihop mig, men jag är så rädd att orden kommer inte att räcka till…

En av dem vill jag dock ta up som februaridoft. Den hade jag på min önskelista sedan länge (önskelistan hittar du här). Just Amber Star av Xerjoff från den karakteristiska Shooting Stars-linjen.

nd-21618
Xerjoff Shooting Stars, Amber Star

När jag köpte RichwoodInsanto förra året så fick jag en drös med samples från de flesta Sergio Momos parfymlinjer: Casamorati, Sospiro, Oud Stars, JTC och just Shooting Stars med bland annat Amber Star. Shockerande bra komposition. Som en spark i ansiktet, en megaupplevelse. Förra veckan fick jag några prover till så äntligen får jag sluta snåla och spraya på lite mer (jag sparade det lilla provet och sparade och sparade…).

Amber Star är en rik, varm och balsamisk doft med träiga inslag. Vid första applicering vet vi att det är en kunglig doft – högkvalitativ ambra med söt och djup arom blandas här med exotiska ylang-ylang. Träigheten kommer från cederträ. När doften lägger sig på huden så upptäcker vi andra dimensioner: varmt trä (guaiac) och olika hartser, t.ex. myrra, opopanax och massor med styrax (benzoin). Ambergris visar här sitt vackraste ansikte. I basnoterna, förutom ambra, hartser och ylang-ylang (still going strong!) känner man vanilj och lent sandelträ. Hjärt- och basnoterna varar i evigheter, till du tvättar bort det. Utomjordiskt kvalité, kan jag intyga. Amber Star är inte särskilt komplicerad innehållsmässigt – några utvalda, lyxiga ingredienser gör hela jobbet på ett mästerligt sätt.
Näsan bakom doften heter Chris Maurice. Han är Xerjoffs ”hovleverantör” – skapade bl.a. Richwood, Irisss, Mamluk, Lira eller More than words.

17022224_1679025635731059_1360853427001565012_n
Xerjoff Amber Star, ambra och benzoin

Det som gör att den doften skiljer sig ifrån många andra parfymer med ambergris-balsamisk kombo är ylang-ylang. Denna sötdoftande aromatiska blomman tillför ytterligare en dimension till kompositionen, men tar den, tack o lov, inte över.

Nu till det jobbiga – priset. Amber Star ingår i ett set: XJ Amber and Musk Collection tillsammans med Star Musk som jag är inte alls imponerad över. Och båda går att köpa för ynka 7800kr (pris uppdaterat). 3 900kr per 50ml. Jag spenderar mycket på parfym, men gränserna finns även hos en hopplös parfymnörd som moi…

o-28353
Xerjoff Shooting Stars, Star Musk och Amber Star

 

Men visst är de fina? ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s