Parfymreseguide – Paris. Ett besök på museernas museum – Le Grand Musée du Parfum

Äntligen! Äntligen var det min tur! Och äntligen fick jag paketera min Parisresa ihop med andra härliga aktiviteter! (För att resa till endast till parfymmuseet… näää). Men whatever, idag vill jag skriva några ord om just parfymmuseet i Paris.

Det öppnades för allmänheten i januari 2017, jag skrev om detta här, och sedan dess drömde jag om en visit där. Förra veckan besökte jag detta härliga ställe och kan nu dela med er mina tankar.

Den fina ingången med röda mattan lovar mycket! Till höger: den första utställningssalen, här får man basinformation om parfymers historia, från antiken till sisådär mitten av 1900-talet.

Här nedan ser vi dekantflaskor. Hahhah! Nä, men superfina ornamenterade parfymflakonger i små resestorlekar. Jag skulle verkligen vilja ha flera – tänk att bära sådana i sin väska varje dag! Parfymapplikation hade varit en ceremoni då! Sorry för kass bild men det kändes nästintill omöjligt att fota det i det mörka rummet med så mycket blingbling runtomkring…

Till höger: Parfymsäljaren. En kopia av en staty som står i centrala Grasse i Frankrike. Grasse som är en parfymmecka med sina blomodlingar, parfymhus, parfymörer, små charmiga parfymerier och allt. Det kommer en parfymreseguide om Grasse här någon gång, senaste gången jag var i Grasse så ägde jag inte ens någon kamera (uhm, för att inte nämna någon smartfon, så länge sedan var det…). Resebidrag mottages med Swish, hahaha :P. Och tidsöverföring skickas med Postmord. 😀

 

Till vänster: museets egna flaska. Tom (men jag är ganska säker på att de kommer att hitta på nå’t i framtiden). Till höger: Den första flaskan av Chanel No.5. Inga fancy korkar av kristall, ingen historia som kopplar flaskan med formen av Place Vendome, den legenden var inte född än i 1921. Gabrielle ville bara muta lite sina key account kunder med just denna produkt och det lyckades hon med :P.

Här börjar roligheterna – dessa vita blom-lamp-doftspridare sprider olika doftkompositioner och tanken är att man ska gissa vad är det som doftar. Rolig idé. Problemet är bara att vissa inte funkar plus att tittar man inuti dem så ser man en bild som visar tydligt vilken doft vi har med att göra här. Så blunda gärna innan du går in. Det finns peppar, det finns madeleinekakor, det finns brasa, det finns havsbris och några andra. Ursäkta spoilern. 😉

Till höger har vi något som inte är lika uppenbart – en doft av ros, fast uppdelad i tre komponenter: citronellol, eugenol och fenyletyl alkohol (i själva rosoljan finns det en massa andra till, men dessa tre är mest uppenbara och används i parfymeri som oftast, tillsammans med geraniol). Eugenol är min favvo med sin rökiga men gröna och rosiga arom!

Här ser ni några hål i väggen :D. De avlånga är någon sorts luckor där man kommer in och upplever olika dofter. Dessa funkade tyvärr inte så flopp!

Men den blåa luckan – det var en upplevelse av rang! Fyra knappar, fyra olika dofter som sprids. Från vänster till höger:

  • Cannabis – naturtrogen och bra, utan den söta jobbiga undertonen. Lite som Smoke for the Soul, fast utan grapefruit.
  • Tabac froid – en av de finaste, torrsöta tabaksdoften. Väldigt enkel och samtidigt elegant.
  • Absinthe – bitter, grön och så bra!
  • Boudoir libertin – mon Dieu, vilken komposition! Pudrig, sexig och kinky samtidigt! Jag måste bara ha alla på flaskan! (Ja, dream on, de säljs inte någonstans…). Jag ville verkligen inte lämna den luckan…

Den här roliga fåtöljen hade en dold funktion som ni ser. En person kunde skicka en doft till den andra på andra sidan så den personen kunde gissa vad det var för doft. Det funkar dock inte så bra då spår av olika dofter finns ju kvar i rören där inne och de blandar ihop sig tyvärr. Men leken ”Send an odour” kan vara underhållande ändå. Hemma hos oss spelas det hejvilt, särskilt under lördagens filmvisningar när alla mina grabbar tränger sig på soffan efter en god middag :P. Fast jag brukar inte vilja spela då! 😀

 

Just nu pågår det en utställning Parfums de Legende om den världskända flakongdesigner Pierre Dinand och hans samarbeten med olika parfymhus och parfymörer. Det är han som står bakom designen av Opium, Madame Rochas, Amarige de Givenchy med flera. På bilder nedan ser ni även flaskor han designade åt Robert Piguet Parfums och Vilhelm Parfymerie. Man kan naturligtvis både se flaskor i olika storlekar (både mini, mega och factices) och dofta på själva parfymer. En riktig nostalgitripp om ni frågar mig.

Det finns naturligtvis fler stationer där man kan testa sitt luktsinne. Här testar jag om jag kan känna igen vissa feromoner. Jupp, det kan jag 😉

img_5078-1

Den delen av utställningen var riktigt imponerande mest på grund av tekniken som används – dessa koppar/kulor av mässing både doftar och spelar upp beskrivningar om dofter de sprider. Dessutom i flera olika språk om man så vill! Man kan alltså gissa först och det är lite roligare än de där vita blomliknande doftspridare då dofterna i dessa kulor är inte alls lika enkla – här finns det både ganska uppenbara ingredienser som sandelträ eller iris, men också aromakemikalier som de flesta har aldrig hört talas om. Riktigt roligt! Kolla hur det funkar på min lilla Insta här.

Och här ser ni museets vackraste doft! Iris poudré. En drömiris som inte finns att köpa någonstans och som jag kommer att drömma om. Jag har varit i kontakt med museet och de vill inte släppa en enda droppe av denna underbara komposition då den skapades endast för den utställningen och kommer aldrig vidare. SÅ JÄVLA SYND! Detta är en iris som liknar den ikoniska Iris Gris från Jacques Fath, fast är mer pudrig och mjuk. Alltså en gud av alla irisar! (Och nej, jag har gått igenom de flesta irisdofter på marknaden, det finns inget som liknar denna!). Jag får nästan lust att åka tillbaka och sno den lilla biten därifrån! Så bra är den! 😉

img_5090-1
Iris Poudré, Domitille Bertier

Och vem älskar inte museibutiker? Särskilt parfymmuseibutiker? My goddness, seventh heaven! I den stora, vita salen finns det många olika märken, både mainstream och high-end, inga särskilda editions dock. Det nya var den stationen på bilden – en hel del av enkla men härliga kompositioner för varje smak av märket Bon Parfumeur. Det fanns färdiga parfymer och separata ingredienser så man kunde skapa sin egen blandning, hälla i egen flaska av valfri storlek och designa egen etikett. Väldigt bra idé, väldigt! Jag hade inte tid att leka och skapa, men köpte två dofter som tilltalar mig mest: No. 301 med sandelträ, amber och kardemumma samt No. 401 med cederträ, kanderade plommon och vanilj. Det fanns fler trevliga kombinationer, men någon måtta måste det vara ;).

Särskilt när det finns en till butik på museet… Den ”svarta” butiken med böcker, doftljus och olika slags doftrelaterade attiraljer. Där kan man också gå bananas. Och det gjorde jag, igen. 😀 Köpte på mig en del tygväskor, anteckningsblock och dylikt.

Det som jag vill visa sist är något som jag tycker är riktiga leksaker! Hahahha! 😉 Fyra olika spel/brädspel där spelarna kan lära känna igen olika dofter, skapa sina egna (väldigt enkla, men alltid något) kompositioner. Och så fanns det även en parfymbutik! Den lilla flickan i mig pep av glädje! Jag som tyckte att Lilla Posten var liksom en dröm! Hade jag haft den butiken när jag var liten så hade jag varit en världskänd parfymör idag! (Buahahahh!)

 

För att summera det hela – åk dit! Trots att vissa saker funkar inte som de ska så är det så värt ändå!

Har du varit på Grand Musee du Parfum redan? Planerar du ett besök där?

 

3 kommentarer

  1. Hej, vet du någon sida där jag kan sälja en Keiko Mecheri jag inte vill ha? Tänkte om det finns något forum för köp och sälj förutom de vanliga blocket, tradera etc?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s