Nytt svenskt parfymmärke – Odorem Mundi

Jag har nyligen fått ett mystiskt paket med två parfymer i, utan någon som helst förklaring vad det är för något eller var ifrån det kommer.

Det visade sig vara det nya svenska doftmärke – Odorem Mundi (världens doft? doftens värld?) som knackar på dörren. En kort (än så länge?) serie av två ekologiska och naturliga parfymer. Jag går inte igång på eko, bio och certifierat så jag var lite skeptiskt, eller snarare likgiltig för den delen av storytelling. Kommer ni ihåg mitt inlägg om ekologiska parfymer här? Jag förklarar där vad som är ok och vad som inte är ok med just naturliga parfymingredienser. Och ännu mera om allergener och mythbusting kring just dessa kan ni läsa om här.

När ni är färdiga med ovanstående inlägg så kan vi gå vidare till Odorem Mundi. Jag är absolut ingen människa som kan vänta i evigheter med att testa det som Pat the Postman (tro mig eller ej, det kommer ofta en irländsk brevbärare till oss, och han heter just Pat!) lämnar över.

Odorem Mundi, Liberi

Så, Liberi först. Vilken trevlig, mjuk och varm doft av iris, torrt trä och en massa vanilj. Med en nypa, liten nypa blommighet (magnolia och kanske lite viol, men det kan också vara mångfacetterad iris egentligen). Ni vet redan att iris, särskilt i par med den pudriga träigheten gör mig knäsvag. Tillsammans med den fina vaniljtonen skapar den en sensuell parfym för, hallååååå, damer och herrar (ni vet att det där med herr- och damparfym känns lite retro numera?) för kallare väder, långa kvällar och intressanta samtal med ett glas av något gott i handen. Plus att den samtidigt är väldigt balanserad och elegant. Som Dior Homme Parfum eller Dior Homme Intense. Likheten är faktiskt stor, men Liberi har en större dos av vanilj i kompositionen. Fine for me.

Odorem Mundi, Crude

Crude är, som namnet tyder på, lite mer rå, lite mer fräsch. En synestetiker skulle definitivt säga att den doften är blå. En doft för en stylig man i sommarkavaj och mockasiner. (Min teori att alla dofter är unisexa haltar här en aning, men hey, whatever rocks your boat 😉 ). Den påminner lite om gamla goda klassikerna som folk i min ålder kopplar ihop med doft av sina pappor (om de var lika crazy som min kära pappa och vägrade den vita Old Spice och tvärvägrade den röda, usch 😛 ) – och det är inget negativt skulle jag vilja understryka! Den påminner om Davidoff Cool Water, den påminner om den första, gröna Aspen från Coty. Den är både blå och grön med lite citrus, enbär, liljekonvalj och en nypa vanilj i basen. Sådär mediterranean är den. En riktig feelgood skapelse.

En naturlig väg för företaget är nu att svänga åt damdofthållet. Gentlemen, please – välj rätt! Välj kvalité, nyskapande och säregenhet framför försäljningssiffror, välj något som kommer att kalligrafera era namn i svensk parfymhistoria med gyllene bokstäver. Please. Jag tror på er.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s