Parfymevents som de ska se ut!

Eller ja, vissa av dem i alla fall 😀

Hejhej i november!

I höstrusket behövs det några somriga accenter och jag tänkte att vi kikar tillbaka på roliga, soliga dagar i Florens. Jag skrev naturligtvis ett inlägg om årets Pitti Fragranze här, men idag tänkte jag fokusera mig mer på olika slags aktiviteter jag fått äran att delta i dessa dagar.

Museo Villoresi

För det första – Lorenzo Villoresi presenterade sitt nya koncept – Parfymmuseet i sina headquarters. Efter att det parisiska museet stängdes så känns det verkligen bra att någonstans  i Europa öppnas det nya dofthistorieimperier. Visst kommer fokuset ligga på just Villoresis arv, men man kan ju inte säga nej till tillhörande trädgård med många olika aromatiska råmaterial som växer och doftar otroligt vacker i varje vrå. Det kommer också att finnas utställning om andra ingredienser, om historiska parfymer mm. Atelier, Olfactory Experience Centre, bibliotek. Kill me, men jag kommer inte ihåg när museet skulle öppnas (jag har dock för mig att de sa något om våren 2019), vissa växter verkar dock vara färdiga att visas upp redan nu 😉.

Lorenzo Villoresi

 

Förutom diverse citrusfrukter (Lorenzos älsklingsbarn) så kan vi uppleva cistus, vetiver, styrax, patchouli, frangipani, ylang-ylang, jasmin, osmanthus, kanel, kardemumma och naturligtvis florentinsk iris.

När alla andra gör selfies i spegeln på maffiga toaletter så vill jag också ha! Hahaha! 😉

Selfie på dasset hos Lorenzo Villoresi

Vi fick också gå på en föreläsning där Villoresi själv berättade om doftskapande och det framtida museet. Kul, men inget nytt riktigt. Att få vistas i labbet var dock magiskt 😉 Åh, och hela huset doftade pudrigt Teint de Neige! Florens, Via de Bardi 12.

Filippo Sorcinellis Synesthesias of the soul, Basilika San Miniato al Monte

Här mina kära måste jag erkänna en sak – när jag fick inbjudan till detta event var jag förbered på något goth party i kyrkan. Den är ju den auran Filippo utstrålar. Men nä. Goth party visade sig vara en reguljär mässa i kyrkan, med prästen, orgelmusik (Sorcinelli själv är väldigt talangfull på den fronten och det var han som spelade) och kör. Stort, men efter hela dagens bubbelsipprande var jag inte riktigt redo för det. Men när de började sjunga Ave Maria så blev allting så himla mäktigt helt plötsligt! Under tiden delades det UNUMs kompositioner som de flesta baseras på rökelse så allting klingade fint ihop till slut. Åh, och precis bredvid min bänk ställde de också en kärl med en massa rökelse i. Jag älskar rökelse, men efter en och halv lång timme kände jag mig som varmrökt lax. Men allt var mäktigt ändå – särskilt utsikten från San Miniato al Monte över hela Florens, på kvällen. Jag skulle lätt låta röka mig igen bara för det!

img_2118
Florence by night

Campomarzio 70

En av de största lyxdoftkedjor i Europa öppnade ytterligare en butik med en dunderfest inne och ute. Mest ute, skitjobbigt var det. En massa människor, otillräcklig distribution av drinkar och tilltugg, oljud som gjorde att det var svårt att prata med folk. Njae… not for me. Men jag fick träffa själva Fredrik Dalman, ha! Den Dalman, parfymör hos Mona di Orio! 😀

Fredrik Dalman, Mona di Orio & Karolina Stockhaus, Bottega Olfattiva

Sorcinelli igen, en elegant kväll i Palazzo Capponi

Filippo lanserade sin nyaste doft under Pitti Fragranze – but_not_today, som inspirerades av historien om Hannibal Lecter. Jag skrev några ord om den här, vill inte riktigt upprepa 😉. I samband med den lanseringen fick jag gå på en trevlig fest i palatset, med klassisk musik och foie gras-snittar.

 

Det pågick naturligtvis en massa andra doftrelaterade aktiviteter under mässohelgen på många ställen i Florens, men man måste ju också hinna umgås och dricka negronis 😉 så jag valde just dessa den gången. Parfymmärken bjuder på cocktails på olika hotell, parfymerier öppnar upp för studieturer och andra events, Santa Maria Novella (ett separat inlägg om denna klassiska parfymeri finns här) genomgår en mindre Armageddon med tusentals besökare om dagen. Där var jag ju förut så den här gången sprang jag bara förbi för att köpa dessa vackra rökelsestickor som jag missade att köpa för ett år sedan 😉.

Ja, nu blev det helt plötsligt lite varmare med en massa minnen från soliga Florens…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s