Mythbusting: kaffebönor och parfymprovning

Nu har det hänt igen. Jag har fått blickar i stil: ”vafan vet du om parfym, man ska dofta på kaffebönor när man testar parfym” vid en parfymdisk igen. Jag tänkte inte säga var, men är det inte dags att i 2019 utbilda sina säljare så att de faktiskt kan sprida trovärdig information?

Allt detta bajsprat som ”kaffet gör så att doftreceptorerna i näsan nollställs” (jösses, det hade varit tragiskt! En doftbibliotek på hundratusentals dofter som hjärnan har samlat under hela vårt liv nollställs!) gör mig lite smått irriterat, buahahha! Är det så att man tror att man framstår som lite proffsigare när man säger så? Eller att kaffet ”rensar din doftpalett”, typ?

Så, du står på parfymavdelningen och vill köpa en grym parfym. Du har testat 5, 8, 13 olika dofter och näsan är inte längre med i spelet. Sånt som händer! Du får en burk med kaffebönor för att ”nollställa din doftpalett”. Ajjjjj!

Jag brukar jämföra den processen med en rejäl buffé – vi äter mer än vi vanligtvis brukar göra när allt bara står uppdukat framför näsan på oss (ok, ni kanske inte gör det, JAG gör det! 😀 ). Men när vi är sådär superdupermätta så slutar vi äta. Och det är exakt samma princip som gäller vid parfymprovandet – luktar vi på tiotals dofter så är räddningen enkel – sluta mäta näsan med nya intryck! Kaffe är ju ytterligare ett doftintryck precis som jasmin, ceder eller sandelträ i parfymen. Logiskt väl?

För att gå lite djupare in i ämnet vill jag visa er två kromatogramer, alltså bilder som illustrerar det doftmässiga innehållet av en doftkomposition på en molekylär nivå.

Här ser vi en random designer herrdoft och dess doftmolekyler:

chromatogram perfume

 

Btw, sorry for crossing your vision av ”den oemotståndliga doften, oförglömlig som förförisk njutning. Kombinationen av ett elegant aromatisk inslag av lavendel ger en instinktiv manlig effekt och sveper in huden i sensualitet. Beroendeframkallande läder dröjer kvar i minnet och förmedlar ren tilldragande manlighet och förförisk värme.” Hahahha, såhär ser den förföriska värmen ut när en gaskromatograf får tolka den 😀

Och här har vi bilden på hur kaffedoften ser ut i molekylärform:

coffee chromatogram

Det som är enkelt att konstatera – den naturliga kaffedoften är även mer komplicerad, mer komplex än en random utvald parfym. Det krävs alltså mer jobb av vårt luktorgan OCH näsan att bearbeta den och det i sin tur kan innebära att kaffesniffande är ännu mer belastande för näsan än själva parfymer man vill ”vila” ifrån. Du andas in betydligt fler doftmolekyler från kaffet än från parfym i flaskan. Tricky? Japp! Ska vi fortsätta sprida bullskit om att ”kaffebönor neutraliserar näsan från parfym”? Nej, tack!

Så vad ska du göra för att kunna fortsätta ditt dofttestande?

Gå ut en stund, andas med lite frisk luft, lukta på kallt vatten (japp!), gör något som låter din näsa vila från andra starka intryck. Dofta i armvecket är också ett tips, under en förutsättning att dina armar doftar inte balsam, svett, parfym, matos, sköljmedel osv. (mina är aldrig doftfria så jag skippar den biten). Mer komplicerat är det inte!

Avslutningsvis vill jag understryka att inte alla säljare i butikerna är lika vilse. På de säljarutbildningar jag föreläser hör jag ofta att det är kunderna som kräver burkar med kaffebönor på hyllan. Och det stämmer säkert! Då har vi den omvända situationen ”vilka doftexperter är ni om ni inte ens har kaffebönor att sniffa på” :D. Ja, let’s make a deal – vi vet nu hur det funkar med kaffe och parfymer, vi vet vad som är sanning och vad som inte är det. Nu går vi och tar ett kaffe. Drickbart. En dubbel espresso!

Om du vill lära dig mer om dofter, parfymer, doftmolekyler och diverse parfymingredienser, samt krossa doftmyter så är du välkommen på min workshop kring dofter och parfymskapande, där du kan göra din egen parfym!

Boka in det datum som passar dig bäst här. 

Howgh! Och kram! ❤

Karolina

Och en sak till – kolla mina andra mythbustingsinlägg om du har missat dem tidigare:

Från parfymälskare till parfymälskare

Parfymallergi och allergener i parfym

Och diverse vidriga lurisar på fejsbok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s