10 bästa dofter 2019

Yepp, inga konstigheter – alla gör ju summeringar av det gångna året såhär års. Det kan ju gälla privata framgångar, fiaskon, karriärmässiga berg-och-dalbanor och i mitt fall – ett antal dofter som gjorde intryck på mig i 2019, som inte försvann i den massan av över 3000 (sic!) nylanseringar i parfymvärlden under året. Tänk hur mycket mediokra blandningar florerar det på marknaden… lite sorgligt ändå. Jag har, som ni säkert märkt, bromsat lite med både upptäckter, skrivande, parfymresor och allt som hör till. Det hände mycket i mitt liv – jag jobbade som galning med diverse häftiga projekt, utbildade mig själv och andra, föreläste och skapade. Det fanns inte mycket tid över till blogginlägg. Jag lovar absolut inte att i år blir det fler och mer frekventa inlägg för jag är inte riktigt ute efter kvantitet, ya know 😉

Men mycket nytt blir det, att-testa-högen växer och växer, två parfymmässor planeras in (det innebär att högen blir enorm igen, vilket härligt problem) så jag hoppas att jag hittar tid för att skriva ner alla tankar. Kanske dags för youtube eller… att ta hjälp av Siri (kan hon lägga till bilder i texten om man ber henne? 😉 ). Nä, har jag inte tid att skriva så kommer jag inte att ha tid att redigera material, tekniken är inte min kompis någonstans ;). Tack och lov – dofta på allt det roliga kan jag göra samtidigt som jag sysslar med något helt annat!

Men till saken – jag är alltid nyfiken vad folk har för favoriter när det gäller parfym så informera mig gärna i kommentarerna, jag informerar er nedan. Och bara så ni vet – i random ordning.

Tom Ford Amber Absolute Reserve Collection

375x500.53603
Tom Ford, Amber Absolute Reserve Collection

Vi känner igen den redan, eller hur? Nä. Detta är 2019s omformulering och den är fin, men, men. Inte lika djup eller varm, eller… rik som förra versionen i Private Collection från 2007. Man känner sig lite lurad då den känns en aning urvattnad. Om du inte känner den gamla Amber Absolute och gillar amberbaserade balsamiska dofter med djup och värme så kommer du att uppskatta den, men om du hade den första versionen så stanna där, det blir bättre så. Men förstå mig rätt – det är en bra doft och detta ska också uppskattas. Vill du veta mer om den äldre versionen av Amber Absolute – klicka här.

Parfums Dusita Le Pavillon d’Or

375x500.57020
Parfums Dusita, Le Pavillon d’Or

Pissara Umavijanis kreationer lämnar ingen oberörd. Hon skapar så oerhört eleganta, sofistikerade kompositioner med en tydlig feminin touch och en massa karaktär. Hon lanserade två dofter under året – irisfokuserade Splendiris, med den finaste irisen samt Le Pavillon d’Or. Jag känner mig oftast inte tillräckligt sofistikerad för att bära hennes florala skapelser, men älskar hennes Oud Infini och mest av allt – Erawan. Och någonstans mellan den gröna Erawan och de blommiga kompositionerna ligger hennes nyaste – Le Pavillon d’Or med en doft av fikon, irisrot men också kaprifol och heliotrop för det feminina elementet. Sandelträ och, framför allt, ek lyfter den maskulina sidan här och ger helheten balans och styrka som alltid följer med den typen av balansen. Duktigt jobbat! Mer om Dusita Parfums hittar du här. 

Francesca Bianchi Etruscan Water, Sex and The Sea Neroli, The Black Knight, Lost in Heaven

lost-in-heaven-francesca-bianchi-perfumes
Francesca Bianchi, Lost in Heaven

Francesca var väldigt aktiv på skaparfronten under det gångna året. Den trogna publiken fick lägga näsan på Etruscan Water, Sex and The Sea Neroli – en fortsättning på hennes storsäljare Sex and The Sea, sexigt söta och vilda (det är ju Francesca vi pratar om – The Empress of Sensual Scents!) Lost in Heaven. Min första tanke efter jag sniffade på Lost in Heaven var – om jag någonsin kommer att skilja mig så kommer Lost in Heaven bli som en soundtrack till skilsmässan – befrielse av den typen när du faktisk har någon som, uhmm, stöttar dig under den jobbiga processen. En stabil drydown i form av flashback från 90-talet (den typen av minnen som vi ler till) – den liknar lite Kenzo Jungle faktiskt. Inte helt rent moraliskt, men ja… sexigt, befriande och spännande – jasmin, ylang ylang och citrustonerna bjuder på frihetskänslan medan kanel, ambra, sandelträ och mysk bjuder… till sängs. Och om du efter skilsmässan väljer att bli en del av Björncommunity eller skaffar dig medlemskap i en swingersklubb så skaffa dig samtidigt The Black Knight – galet god beast i läderbyxor med kummin, mysk, bävergäll, ambra och bivax bland annat. Wroarr! Love. Mer om andra kompositioner från Francesca Bianchi kan du läsa här om.

 

Francesca Bianchi Cuir Soyeux

cuir-soyeux-2
Francesca Bianchi, Cuir Soyeux

Den skönheten förtjänar en separat plats på listan. Det är en limiterad utgåva för parfymeri Perfume Lounge i Amsterdam och jag blindköpte den utan att blinka. Läder (labdanum) och silke (mysk, iris, magnolia, heliotrop) – behövs det mer? Nä. Det finns en sorts retro vibe i den, men jag förstår inte riktigt var den kommer ifrån. Heliotrop tror jag, i blandningen med läder. Nåt är det, något svårt att beskriva och jag gillar det. Nostalgi, sensualitet och lite mystik. Vacker och sensuell med lite sötma. Mer om andra kompositioner från Francesca Bianchi kan du läsa här om.

Lush Tank Battle

ladda ned
Lush, Tank Battle

Ytterligare en härlig, vågad uddis från Lush/Gorilla Perfume. Tuggummi, Coca-Cola, metalliska toner, vild grönska, och en massa frihet på det. Alltså patchouli, gräs, labdanum, rökelse och nejlika (fast i någon bearbetad form, som någon sorts salva med nejlika, gör man ens sådana?). Kul grej! Och här kommer berättelser om andra dofter från Lush.

Chanel Coromandel Parfum

375x500.56712
Chanel Coromandel, Parfum

En av världens bästa dofter. Punkt. Coromandel i sin edt version har länge varit en av de vackraste kompositioner med patchouli, vit choklad, benzoin, iris, rökelse och ros bland noterna. Och kommer alltid att vara. Sedan tillkom edp-versionen och blev alldeles för blommig, men när Parfum kom så fick jag tillbaka min tro i den doften. Man kan tro att den är alldeles för dyr för 15ml, men man får ju den bästa koncentrationen (extrait) och prestanda utöver det vanliga så den räcker länge. Och så behöver vi inte använda den dagligen – det är definitivt en galadoft! Väldigt lik sin första formulering, men mycket rikare och djupare, rundare. Poetiskt god kvalité. My god. Coromandel edt skrev jag om här.

Sultan Pasha Attars Juriah

Sultan-Pasha-Attars-Juriah-2019-best-perfumes-700x467
Sultan Pasha Attars, Juriah

En av årets mest omtalade kreationer. Som dessutom fick Cafleurebons ärade titel Best Scent of 2019 och jag förstår varför. Sultan Pasha uppnår nya höjder med varje ny skapelse och de blir så bra att man undrar direkt – människan, hur klarar du av nästa? Den bördan bär han med både otrolig anspråkslöshet och dignitet. För det är ytterligare ett bevis på att det är passionen som styr det hela, så länge passionen finns kvar – finns det eld. Och tack vare den elden och, utan tvekan, kunskaperna kan vi idag smörja oss in en slöja av känslor. Och precis som alla känslor går igenom olika faser gör Juriah exakt samma och varje etapp av den resan blir bara bättre och bättre. Öppningen känner vi sig hemma med – oud och ros i en både uppfriskande och brutal dans – bland annat två olika, dyrbara destilleringar av Taifros och vitrosolja med oud av olika sorter. Efter ett tag börjar Juriah krypa under huden, lägger sig över och blandar sig med den, där har vi läder som ber inte om ursäkt i sitt ledarskap. En passionerad (mimosa) ryttarinna (ambra) i läderdräkt. De vackra träiga nyanserna börjar bli klarare och mer sofistikerade också. Hela det magnifika äventyret med Juriah är utan tvekan något doftmässigt exceptionellt. Rikt, djupt och lyxigt. Låt den vila på din hud, låt den blanda sig med din inre värme så tar den dig på en oförglömlig resa till en värld av hjältar och hjältinnor, en värld där känslor och principer fortfarande hade betydelse. En berättelse om ett till mästerverk från märket hittar du här.

Miller Harris Violet Ida

375x500.53638
Miller Harris, Violet Ida

För att balansera attaren ovan – en mjuk, delikat filt av finaste getfluff. Såhär är den. Pudrig, lätt, vacker. Vaniljen ger den en delikat sötma, heliotrop, iris och morotsfrön ger pudrigheten (inte alls söt) och amberackordet ger den lite djup. Den är inte för komplicerad, den är inte sofistikerad, den är bara vacker och otroligt bekväm. Och mer än så behöver det inte alltid vara. Fluffety fluff! Ett annat tips från Miller Harris hittar du här.

Sarah Baker Perfumes Rules of Attraction

126512_img-2212-sarah_baker_perfumes-rules_of_attraction_720
Sarah Baker Perfumes, Rules of Attraction

Direkt efter Tartan, min favorit i linjen, kommer det Rules of Attraction när jag får djupdyka i Sarah Baker Perfumes. Lite retro, som en resa till 80-talet med alla animaliska inslag, men också moderna aldehyder med tuberos som är väldigt lätta att gilla. Jag har börjat inse att rätta doser av tuberos tillsammans med rätta doser av iris gör mig väldigt bekväm med annars fortfarande lite jobbiga tuberosen. I den kompositionen finns det mycket som skriker retro, men den skriker retro på Dynasty-vis. Stort, lyxigt och kaxigt och tuperat. And that’s the way I like it, aha aha! 😀 Och lite tuggummi på det, hur kul? Dang, vad jag älskar den typen av kreationer – överraskande (och att skapa överraskande, innovativa parfymer är inte särskilt lätt längre), farligt romantiska, kaxiga, med en massa karaktär och sådana som inte bara är ett mästerverk, men är ett mästerverk som de flesta förstår och uppskattar. Det kommer mer om Sarah Baker Perfumes snart, jag lovar!

Jag har också upptäckt det franska märket Les Nereides lite mer än bara deras klassiker -Patchouli Antique, jag kommer att skriva om det i ett annat inlägg då det inte alls är dofter som släpptes nyligen.

Undrar också vilka 2019s finisar har jag glömt om nu 😉 Men även om jag glömde – innebär inte det att de satte i så fall inte tillräckligt djupa spår i mitt olfaktoriska minne? 😉 Det finns naturligtvis några dofter som jag inte hunnit testa och är sjukt nyfiken på dem. Turkiska Nishane bland annat, de har släppt flera häftiga nyheter, de lämnar jag till parfymmässan i Milano 🙂 Och Parfum d’Empire har en nyhet i portfolion – Immortelle Corse med just immortelle (curryeternell som låter inte alls lika bra på svenska 😉 ), ekmossa, saffran och persika. Måste testas.

För att summera – det är dessa dofter som gjorde intryck på mig 2019. High-end, nischade, artisanala, fantastiska. Dofter som lämnar ingen oberörd, som sätter sig i minnet. Alla värda att lära känna, I promise!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s