Nasomatto – Black Afgano

Black Afgano natan Branch

Det finns dofter som är relativt enkla att beskriva. För de är uppenbarligen vackra, eller uppenbarligen avstötande.

Det finns dofter som framkallar bilder i mitt huvud, ibland handlar det om hela berättelser.

Det finns också sådana pussel-dofter som är härliga att dela i faser och noter som ett Lego-hus.

Det finns sådana som inte är gripande fina, eller särskilt fula heller. Och därför är det väldigt svårt att skriva om dem. Det krävs några dagar av tester, en måste bära doften ett tag för att lära känna den från topp till tår (eller snarare från huvud- till basnoter) för att koncentrera sig just på den och ingen annan.

Jag tycker inte om att slösa bort tid för något som inte är intressant.

Nasomattos Black Afgano tillhör ingen av ovannämnda kategorier.

Den tillhör samma grupp som Straight to Heaven by Kilian, Gucci Pour Homme, eller Nasomatto Duro. Men den är något mer. Mycket mer.

De förstnämnda har några gemensamma karaktärsdrag, något fotfäste i ett perverst elegant rökig not – den svarta Afghan liknar inget annat. Från den första chockerande sekunden på huden, från den första sniffen, min egen emotionell unikhetsdetektor lutar nästan mot slutet av skalan.

Jag erkänner, jag kommer inte riktigt ihåg hur hashish luktar. Jag är dock helt säker att den inte luktar SÅ VACKERT!

Black Afgano 2 natan Branch

Black Afgano är krämig och rökig samtidigt, nästan mjölkig. Mer än flammande tärning med hash påminner den mig om färsk harts. Det finns noter av bhang thandai i den – mjölk, hampa och mandel som konsumeras i mjuk töcken av den heliga röken.

Jag är förtrollad! Det är så svårt att skriva om denna svarta (egentligen mörkbruna) pärlan – kanske därför Gualtieri beskriver inte sina verk med hjälp av doftnoter? 😉

Om vi ‘’demonterar’’ Black Afgan känner vi en kraftig hartsarom, sandelträ ger denna doft en varm karaktär och den ovanliga färg. Förutom röknoter finns det en ren, dammfri tobak eller cannabis här; agarträ (oud) – mycket mjukt, knappt påverkat av Phialophora svampen; ljust rostat kaffe utan någon bitterhet över huvud taget, torkade örter i kombination med ovanligt djup doft av vetiver och förmodligen något annat som jag upplever som den vita, feta saften av omogna valnötter.

Basen – en massa ceder och ett till lager av aromatisk rök, gyllene rökelsenoter, en delikat, vaniljig bärnsten, nötig patchouli, lite mera av den fluffiga, krämiga sandelträ och röd, oudig mysk. I bakgrunden finns noter av mjuk läder, som är svårare att upptäcka i hela rikedomen av dem underbara ingredienserna.

Dags för det viktigaste nu – alla beskrivningar ovan har absolut ingen betydelse. De ger ingen uppfattning av hur Black Afgano verkligen luktar! Oavsett hur bra ni är på att föreställa sig dofter enligt notbeskrivningar – denna parfym kommer att överraska er ändå! Jag lovar!

FullSizeRender

Spreja ett par droppar av Black Afghano på dig, sätt på musiken:

och njut! Stay high! (lagligt!)

The Nose bakom Black Afgano: Alessandro Gualtieri, 2009

Toppnoter: Cannabis, gröna noter

Hjärtnoter: Harts, kaffe, tobak, sandelträ, oud

Basnoter: ceder, oud, rökelse, vetiver, sandelträ, patchouli, mysk, bärnsten

Bildkälla: www.nathanbranch.com

7 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s