Ut-från-din-comfort-zone doft

Gör du så ibland? Använder du dofter som du egentligen inte gillar bara för att utmana dig själv doftmässigt? För att testa om din doftsmak utvecklas? För att lämna den där comfort zone som välkända parfymer skapar?

Jag gör det. Jag testar det som jag klassar som ”för enkelt”, ”för komplicerat”, alla dessa ”inte jag”-dofter. Och det kan vara allt från Victorias Secret mister till väldigt animaliska nischiga kompositioner. För båda är krävande för mig – jag har det svårt med syntetiska fjortisdofter och lika svårt för överarbetade konstnärliga nischverk.

Det finns några dofter jag testade i mitt liv som definitivt leder mig ut ur min komfortzon, jag upplever att jag nästan bär någon annan person på min rygg när jag provar dessa dofter.

Vilka dofter är det?

Den första och mest animaliska och vilda doften på listan: Untitled #8 by Brent Leonesio. Jag duttade den bara på handryggen tack o lov. Läder, mysk och sibettgalore! En riktig skank-o-rama! En av de mest animaliska och udda dofter jag fick testa någonsin, låt mig kopiera en kommentar från Fragrantica som beskriver den på det bästa möjliga sättet: ”Unwashed sex toy is an almost apt description- I would take it a step farther to ”crusty, never been washed, heavily used by an unshowered individual sex toy”. Could not get this away from my nose fast enough. I feel like if the stereotypical unkempt, greasy haired, Cheeto powder stained wife beater wearing mullet having, oral hygiene lacking roofie having molester had a scent, this would be it. Vile, vile.”

I couldn`t have said it better myself, tyvärr. En kompis till mig säger att det är en doft av kattplack. Och, ouch, det stämmer också!

nd-11186
Untitled No.8 by Brent Leonesio

Den andra doften är ganska omtalad hit och dit – Etat Libre d’Orange Secretions Magnifiques. Den doftar blodigt, den doftar saliv, sperma och svett. Visst låter det lockande? 😉 Vill du dofta som ett välanvänt sovrum så kör på! 😉 Vissa säger att den luktar som bårhus, jag antar att det är den metalliska ackorden som spökar här. Jag har visst testat den på huden för att ge den chansen, men nej, rysningar!

nd-4523
Etat Libre d’Orange, Secretions Magnifiques

Listan skulle kunna göras superlång, men jag tänkte avsluta den med en viss typ av dofter –  klassiska ouddofter med den där barnyard och stalldoft. Här platsar de flesta oudoljor man köper i små flaskor i oljeform (som Hindi 1 eller Oud Nuh från Ensar Oud) och en hel del vanliga edp’s som Le Labos Oud 27, Oud Assam av Rania J., Rasasi Dhan al Oudh Safwa och Al Nokhba. Idag använder jag väldigt offensiv Shaikh från Al Haramain och efter ett par timmar upplever jag den som bättre och bättre. Men det är inget nytt när det kommer till oud. Ge den chansen! Det lönar sig verkligen!

o-24886

Om du vill läsa om fler annorlunda dofter så finns dem fint samlade under denna länk: Udda dofter som du inte trodde fanns

En liten update några dagar senare: Jag har glömt en sak: här finns det bevis på att jag vågade komma ut ur min comfort zone och det blev faktiskt en succé, det erkänner jag ;). Acqua di Parma, än så länge de tre dofterna (Mandorlo, Cedro och Fico), hjälpte mig på traven. Superbra dofter med ganska jobbig hållbarhet dock…

Vilka är dina ”out from your comfort zone”-dofter? Berätta gärna i kommentarerna!

Alla bilder i detta inlägg kommer från Fragrantica.

13 kommentarer

 1. Jag provar gärna oud-oljor! Har du några tips på hur man kommer över doftprover? Allra helst utan att bli ruinerad av de svenska strafftullarna på allt utanför EU.

  Gilla

  1. Vill man satsa på bra och äkta oud så måste man räkna med stora utgifter tyvärr. Är det för billigt så är det helt enkelt inte äkta. Men det finns några som säljer attars och mukhallats (blandningar) till bra pris och av bra kvalité. Kolla t.ex. https://bottegaolfattiva.com/2017/01/28/orientalisk-fest-hos-abdul-samad-al-qurashi/
   Jag använder deras amberolja, saffronolja och oud-blandningar ganska ofta och gillar verkligen!

   Mitt tips är att akta sig för företag som säljer oljebaserade kopior av kända dofter, ofta från UK. ”Äkta oud” för 100 spänn osv. Lurendrejeri.

   Gilla

 2. Kinski! Sååå långt bort från de gosiga varma dofter jag dras åt. Hua, den var riktigt obehaglig. Håller med dig om att typiska fräsch-snygg-tjej-parfymer är svårt att ha på sig, de hade jag liksom för 10 år sedan… Har gått vidare från dem 😉 Ok, tips på dina godaste mysigaste gourmander? Ääääälskar Chocolate Greedy just nu, men du har säkert andra tips!

  Gilla

  1. Åh ja, den var också…. annorlunda! 😉 Jag är en sucker för kakao och nötter i parfymer – Aomassai från Perfumerie Generale levererar kola-nötupplevelse deluxe! La Danza delle Libellule (skrev om den här: https://bottegaolfattiva.com/2016/12/23/arets-formodligen-sista-parfymhaul-nobile-1942-la-danza-delle-libellule-och-sandalo-nobile/ ) och Orto Parisis Boccanera – vuxenchoklad av mina drömmar 🙂 Ja, så länge kakaon håller sig åt det mörka, bittra hållet så fungerar det utmärkt! Har du testat någon av dem?

   Gilla

  1. Whatever rocks your boat! 😀 Jag gillar olivträden på sommaren- luktar lite skanky, men behagligt på något sätt. Och fikon! Fikon doftar underbart också! De två skulle min Ferdinand vilja sitta under ;).
   Denna har jag tyvärr inte testat.

   Gilla

   1. Av någon anledning verkar jag inte kunna svara på din nedersta kommentar. 🤔
    Jo, jag har testat flera Acqua di Parma, gillade deras fikondoft och några till. Men tyvärr har de inge bra hållbarhet på mej. Doften avdunstar på en kvart.
    Estee Lauders eau de fraiche har bättre duration (säger man så? Kl är 6 på morgonen så min hjärna sover än 🙈) än Acqua di Parmas parfymer. Jättesynd.

    Gilla

 3. Omg blod, saliv, sperma och svett! Blir nästan lite illamående bara av att läsa din text! 😂😂😂 Nä, jag är för mesig, håller mig nog till mina lätt blommiga och pudriga favoriter.
  Bla Tulip, Infloresence; båda från Byredo, Do Son; Diptique och Hermes 24 fauborg.
  När lönen kommer på ons så ska jag testa och beställa några prover på ett par beachy dofter. Bla Heeley Sel Marin och Coccobello samt XerJoff – Join The Club – Shunkoin. 🍹🌊🌞

  Gilla

  1. Hahaha, sorry! 😃 Shunkoin! Den doftar som ett paket söta flingor, alltså inuti kartongen! (Ja, är man skadad så är man 😂). Sel Marin är ganska… mineralisk och Cocobello är ju solsemester deluxe! Bra val! 👍

   Gilla

   1. Mineralisk? Är den bara clean å lite meh liksom? Tråkig? Inget speciellt?

    Är det så att det är lite tantvarning på Shunkoin? Jag klarar inte av billiga, ”tunga” och sliskiga vanilj noter. Sådana noter ger mej huvudvärk. 🤔

    Oj, när du säger så omg Cocobello så blir jag helt uppspelt! Vill testa den nuuuu! 😀

    Har du tips på något annat intressant?

    Trevlig kväll! 🙃

    Gilla

   2. Mineralisk som salt, du får gå och dofta på lite salt nu 😉 men definitivt inte åt Clean hållet. Inte tantvarning på Shunkoin heller,det är en vuxen vanilj 🙂 Vad är intressant för dig? Har du testat några Acqua di Parma?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s