Parfymdrink? Drinkparfym? Ett inlägg för finsmakare

Visst låter det galet? Visst låter det så att tungan viker sig som en plisserad kjol? Det är faktiskt inte så att jag ska försöka övertala er att börja dricka parfym nu – jag är visst lite galen, men inte så. Och jag har (helt oförvållad, jag lovar!) fått parfym i munnen någon gång, det är inget att rekommendera! 😖

I samband med några sommarens nylanseringar kom jag på att det är faktiskt en hel dofter på marknaden som har ”booze” och cocktails som huvudtema. Och så tänker jag inte på den spritigheten som du upplever när du applicerar parfym, det är inte det jag menar. Jag menar alla dessa ackorder (oftast är det ackorder, alltså en sammanställning av olika noter som ansvarar för känslan att parfym doftar t.ex. champagne) som föreställer en viss doft av olika slags alkoholhaltiga drycker.

Min lilla sprit-parfymsamling 😁
Min lilla parfymbar 😉

Och doften som har inspirerat mig till detta inlägg är Juliette Has a Gun nya Moscow Mule. En av mina favoritdrinkar som parfym – jag har inte testat den ännu, men har höga förväntningar och hoppas verkligen att den blir bra! Själva drinken gör man med vodka, ginger beer och lime och dessa kan fungera bra som sommarparfym, kan jag tänka mig. I själva JHaGs Moscow Mule hittar man också doftmolekylen Norlimbanol som är sådär trevligt träig. Romano Ricci, doftens kompositör säger “I had in my mind the idea of a fragrance that evoked the vibrations and euphoria of the famous Moscow Mule cocktail. A fresh and exhilarating composition that associates ginger with copper. These two elements inspired me for both the container and the formula: ginger for the model featured in the campaign and her mysterious red hair color. Copper because the cocktail is usually served in copper mugs”. Hoppas jag får testa den innan sommaren är över.

pf_slide1_gun_42618
Juliette Has a Gun, Moscow Mule

De första cocktailinspirerade dofter presenterades redan på 30-talet. En av de första hette Cocktail som skapades för modehuset Patou av Henri Alméras. Tanken var inte att erbjuda innovativa dofter, men snarare att leka lite med förbudstidens begränsningar. Doftens historia passar verkligen ihop med sitt namn. Jean Patou ville gärna skapa en man cave vid sin butik på Rue Saint-Florentin 7 i Paris. Ett ställe där alla män kunde vänta på sina shoppande damer och avnjuta ett trevligt dricka samtidigt. En cocktail bar av rang. Och naturligtvis var den kvinnliga klientelen också välkommen. Parfymen i cocktailtema kändes som en självklar fortsättning och då skapades en doftlinje bestående av tre dofter: Cocktail Dry, Cocktail Sweet and Cocktail Bitter Sweet. De är inte längre tillgängliga, men det finns så mycket annat i temat!

Syrliga, fräscha sommardofter hittar man enkelt både i drinkarna och parfymer. Så lätta, uppfriskande, lite söta och färgglada. Inte konstigt att de finns i båda dessa världar. De varma, mjuka gyllene toner av whisky finns också där om man föredrar det. Parfymörer hittar ofta sin inspiration i drinkvärlden, men det kan faktisk vara tvärtom – i 2008 den välkända brittiska bartendern Tony Conigliaro blandade en champagnebaserad drink vid namn Chanel Nº5 som verkligen avspeglar parfymklassikern. I Berlin finns det Fragrances Bar på Ritz Carlton hotell, där du kan uppleva high-end parfymer samtidigt som du avnjuter en speciellt framtagen drink som är inspirerad av just denna doft. En resa till Berlin i sommar, någon? 😉

Ritz-Carlton-Berlin-Fragrances-
Fragrances Bar, Ritz Carlton Hotel, Berlin

Nu till sommaren är det många som längtar efter uppfriskande, syrliga drinkar och (ja ja, jag ska skriva det – alkohol skadar din hälsa!) varför inte uppfriskande, syrliga, citrusaktiga parfymer? Själv gillar jag bättre mojitos i glas än mojitos i glasflaska, men är du lite nyfiken så kolla den nyaste CK One Summer! Versionen anno 2018 (ungefär samma som versionen från 2016) bjuder just på mojito med kokos, guava och ananas. Juicy! (Jag skulle fortfarande dricka det hellre än spreja på mig 😛 ).

Om man är förtjust i champagne, cava eller prosecco så finns det förutom den ovannämnda Dom Rosa från Les Liquides Imaginaires där den brusande champagnenoten blandar sig med ros och päron samt en träig bas. Denna tilltalar mig lite mer än den berömda noten i till exempel Gucci Premiere där den försvinner bland andra starka ingredienser. Och egentligen så gillar jag dofter som kretsar kring de röda vinerna mer.

375x500.23083
Dom Rosa, Les Liquides Imaginaires

Samma not kan man hitta i min älskade Ambre Russe från Parfum d’Empire (ett inlägg här), men tonerna av amber, vodka och svart te gör att den spelar inte någon huvudroll där. På tal om vodka – den vassa tonen kommer jag ihåg från DKNY Woman Energizing också, den var lite spännande – jag hade faktiskt en flaska, men sålde den ganska omgående då jag fick en överdos någon gång och det bara inte gick vidare 🤪. By Kilians Vodka on the Rocks innehåller vodkaackord också, men det tycker jag är inte alls särskilt tydligt där.

Uppfriskande toner av klassiska GT hittar vi i Frapins L’Humaniste, Art de Parfums Gin and Tonic Cologne och naturligtvis Penhaligon´s Juniper Sling. Även i Penhaligon’s Much Ado About the Duke, men här finns det för mycket ros för att kalla den en GT-parfym.

Den spännande, gröna, kryddiga och bittra tonen av absinth gillar jag mest i L’Artisan Parfumeur Fou d’Absinthe och i Nasomattos Absinth. Den absinthtolkningen talar till mig som kärlekens tunga till Plura.

Är du en sofistikerad vinsmakare så tycker du kanske om doften av vin, särskilt rött vin? På parfymhyllan finns det något för dig också! Les Liquides Imaginaires har två tydliga vindofter – Bloody Wood med doft av körsbärsvin och Bello Rabelo med lite finare och mer balanserad doft av vin, torkade frukter, lakrits och trä. Vissa tycker också att Une Rose från parfymhuset Frederic Malle doftar vin. Fine för me, jag tycker dock att den doftar mogen ros i all mening.

När vädret bjuder på mindre roliga upplevelser så kan det vara härligt med mörkare, djupare toner av brun sprit 😉 Det finns massor med dofter på marknaden som innehåller doftackord av whisky, cognac eller rom.

Ett superhärligt exempel på detta är Tiziana Terenzi’s Laudano Nero med sin fantastiska blandning av bl.a. cognac, tobak och aska. I samma kategori ligger också Sultan Pashas Tabac Grande, dock mycket mer animalisk. Beaufort Londons Vi Et Armis förutom whiskytonerna bjuder på en spännande resa genom röken. Vill du boosta upp partyt med whisky, piptobak och krut så testa Don från Xerjoff (JTC-linje). Rejäla spår av rom hittas i Frapins Speakeasy, väldigt mumsig doft!

På tal om parfymdrinkar så var jag en gång på ett ställe i Paris som serverar doftande drinkar med oväntade ingredienser. Den sensoriska upplevelsen spelar ju så stor roll i våra liv – tänk att det är så härligt att blanda dofter, smaker, konsistenser och färger… Det fanns bland annat en cocktail med gin, vitlöksättika och vatten från picklad lök (Har de någonsin sålt en? 😛 ) men på den ljusa sidan fanns det blandningar som gin, tallsirap och sandelträsirap eller vermouth med jasmin. Jag tyckte mest om en cocktail gjord på Hysteria-likör (som smakar bl.a. kardemumma, passion fruit, tranbär, viol och peppar) med lime juice, passion fruit sirap och mastiha (grekisk kåda). Det kallar jag för mixology art! Stället heter Herbarium. När du är färdig med Fragrances Bar i Berlin åk direkt till Herbarium i Paris, du kommer inte att bli besviken! Cheers! 🥂🍸🍹🍷😃

image
Herbarium Bar National, Paris

Har du några favoriter bland väldoftande drinkar eller drinkdoftande parfymer? Eller kanske drömmer du om något som inte finns ännu i dessa ämnen? Berätta gärna i kommentarsfältet! 

❤️,

K.

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s