Snälla, sluta köpa kopior! :(

För varje lyxig vara finns det någon fake motsvarighet där ute på marknaden. Det gäller oftast skor, väskor, musik, även alkoholer, cigaretter och cigarrer, men tyvärr också parfym och kosmetika. Och nu är vi där igen… På olika Facebookgrupper cirkulerar det massor med inlägg om Wish-shopping. Det är så himla många som köper på Wish och det är så fruktansvärt många som köper på Wish för att sälja vidare – i relativt ärliga inlägg (”En kopia av Kylie Jenner’s Lip Kit, bara swatchad, säljes” grrr….) eller i rena rama fällor (”Kylie Jenner’s Lip Kit i 538 nyanser till salu! Äkta! Säljes billigt för jag fick det från pojkvännen och han är så gullig att han ba ”fan, jag köper skiten, alla gör ju så!”-bullshit). Jag minns att i början på 00-talet folk försökte sälja parfymtesters (utan kork) genom att skriva: jag har tappat korken/korken ligger under soffan och jag orkar inte leta efter den blablabla…  En scarf för en ynka 18kr inklusive frakt förstår jag, men varför, varför, varför köper folk produkter som ska appliceras på huden?!?

Om en counterfeit väska ser ju ”bara” fel ut så är produkterna som du applicerar på huden direkt skadliga för hälsan (vilka kemikalier utstrålar en plastig väska vet man ju aldrig heller). Jag vill inte skrämma er med bilder på folk som har använt kopior av dofter eller smink och hur hudskadorna ser ut (måste du se det så googla bara…). Om argumentet om din egen värdefull hälsa inte riktigt fungerar så tänk på att i fabrikerna där dessa varor produceras tänker man inte på mänskliga rättigheter, försäkringar, fackföreningar, åldersgränser, feminism, människorna har inget socialt skydd alls. Moraliskt helt ohållbart, eller hur?

Tyvärr inser jag att när det gäller pengar (även så löjligt små summor) så är folk ganska gränslösa med bedömningar… Jag var med i ganska många FB-grupper för skönhet, köp och sälj och liknande. När jag dock började ställa frågor som: ”Varför köper du läppstift på Wish om du vet att det är skit? Och dessutom försöker du sälja den vidare i gruppen? / Varför vill du sälja vidare en foundation som du beskrev någon annanstans som värdelös och att den orsakade blemmor på ditt ansikte? Är någon annans ansikte inte viktigt då? / Vet du att det är olagligt att sälja kopior?”. Folk bryr sig inte ett dugg! Man måste ha tillbaka sina 50 spänn! (För oftast kostar dessa produkter ungefär lika lite/mycket). När jag skrev det i en grupp där även admins sålde fakes (inget jävla stopp nånstans…) så blev jag naturligtvis blockerad med info ”lägg dig inte i, för fan, folk köper det dem vill”. Jaha. OK.  Visst. Tack admin, du är en utomjordisk idiot, säger jag bara. Och ni som är närapå att klicka hem dessa produkter, tänk om, snälla! ❤

Vad tycker du om problemet? Jag är verkligen nyfiken!

Snälla, sluta köpa kopior! Sluta köpa fakevaror öht. En fake Michael Kors väska är inte ”nästan som äkta”, de som har koll ser ju det direkt och det är bara pinsamt! Samma princip gäller kosmetika och parfymer – bara för loggan, för märket… nej, en puder ”från Laura Mercier” köpt på Wish är inte någonstans lik den äkta varan. Snälla, har du inte råd att köpa märkesvaror så satsa på äkta billigare märken – det finns plats för alla på marknaden! Man kan verkligen hitta pärlor för en billig peng. Och nej, en flashy logga är inte elegant, smakfull, kul, fin, you name it! Och absolut inte när den är fejkad! Det är effekten som räknas (du kan sminka dig supervackert med billigare produkter, du kan dofta gott med billigare dofter också! Jag kommer med ett inlägg om detta snart! :)) och så riskerar du inte din ovärderliga hälsa! Tänk på det!

Om du känner dig osäker hur man urskiljer fakeprodukter från dem äkta så skrev jag ett inlägg om detta för länge sedan, det finns här, så läs gärna. Efter ha fått info om fejkade nischparfymer gjorde jag en lista här, den är dock inte uppdaterad på några månader, risken finns att det bör finnas fler märken där nu…

Här har jag samlat några bilder, mest för den (dåliga, jag vet) underhållningens skull. Till vänster – skärmdumpar jag gjorde på Wish, till höger – äkta varor.

 

Det finns tyvärr fler, det finns hudratals fejkade parfymer på Wish, på Alibaba, Aliexpress och andra sidor där det säljs allt möjligt för billig peng med en månadslevernas från People’s Republic of China. Jag säger NEJ. Vad väljer du?

7 kommentarer

 1. Håller med dej! När jag tagit upp ämnet så har folk tom blivit agressiva. Lite LÄGG NER, jag har rätt att göra fynd-attityden!🙉🙈🙊På nåt vis tycker dem att det är helt OK att köpa kopior både vad gäller kläder och kosmetika. Tyvärr tänker dessa individer inte på att man oftast genom handel av kopior även stödjer trafficking och annat otäckt. Dem kriminella är oftast inblandade i mer än ”bara” plaggkopior….

  Gilla

 2. Jag håller med dig till 100%. Jag jobbar själv inom skönhetsbranschen och brukar flika in med att majoriteten av de falska hudvårdsprodukterna innehåller urin. Ja urin. För det finns inga regelverk, du behöver inte testa produkterna, vem kontrollerar produktionen. Så varsågod, smörj ditt ansikte med urin. Brukar av någon konstig anledning vara slut på diskussionen när jag droppar den informationen. Åh de så äckligt och hemskt att man kan stödja sån verksamhet.

  Gilla

  1. Jag har sett rapporter om detta. Men undrar fortfarande – är det inte lättare att hälla i vatten? Det blir nog inget mineralrikt fräscht vatten, men ändå… Faktum är att det är en massa random utvalda ingredienser som man lägger bl.a. på läpparna… Usch! Skitstormen på Facebook fortsätter 😂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s