Bra parfymer under 500kr

Parfym tillhör den gruppen av varor som man kan utan problem leva utan och vara helt lycklig ändå. Parfym är lyx. Inte alla behöver parfym, inte alla vill ha det. Men om du liksom jag vill sätta guldkant på tillvaron genom det enklaste tricket – doft, så hej och välkommen till klubben!

Parfym ger oss dessutom en möjlighet att äga ett föremål från lyxvarumärken utan att behöva sälja båda njurar, hjärta och sitt kadaver till medicinska experiment. Om du tillhör den gruppen av utvalda som kan bara gå och storhandla väldoft så grattis, jag är lite avundsjuk. Om du dock tillhör den gruppen som jag också tillhör, den gruppen som inte äger halva jorden, men vill gärna dofta bra så tänkte jag skriva ner några förslag jag ger ofta när någon frågar just om BRA PARFYM TILL ETT BRA PRIS.

För att det finns flera indeed!

Jag tänkte fokusera mig på dofter i prisklassen under 500kr. Allt naturligtvis beror på hur duktig du är på Internet shopping, men dofterna jag ska visa nu går att köpa billigt efter en kort googling. Utan rea. För hittar du en bra rea så… hohoho!

Jag har förklarat varför jag inte ger konkreta tips i stil: Produkt XYZ kostar XXXkr på www.qwertynjcv.se här så klicka gärna och läs min förklaring.

I en random ordning så vill jag börja med en unisex (ja, diskutera inte med en parfymexpert! 😛 ) doft i eau de toilette koncentration som jag tycker är varenda krona: L’Occitane Eau des Baux. En rökig, träig komposition med kryddig öppning (tack vare kardemumman) och söt tonka-vaniljbas. Så mjuk och behaglig, särskilt under vinterhalvåret.

loccitane-baux-men-edt-100ml-1721-185-0100_1
L’Occitane, Eau des Baux

Rihannas Rogue. En riktig överraskning! Jag upptäckte den doften när jag kände helt plötsligt att det doftar Bottega Veneta någonstans ute på stan. Men det var ju inte det, det var Rogue! En riktigt bra dupe till en bråkdel av priset. Mocka, plommon, patchouli, lite ros och en del vanilj som gör denna till lite sötare tolkning av Bottega Venetas klassiker, men en aning sötare tack vare vaniljen. Testa!

375x500.18807
Rihanna, Rogue

Fancy Nights av Jessica Simpson. Ännu en dunderöverraskning! Jag har läst om den lite hit och dit, men aldrig bestämt mig för att testa (jag erkänner, en pytteliten smula snobism påverkade mig här, jag och celebdofter, näää 😉 ). Men när jag hittade en flarra för under 200kr inkl. hemleverans så ryckte det i köpfingret. Och vet ni vad? En riktigt bra komposition med nischparfymkänsla – mörk patchouli, vetiver, sandelträ med amber i basen med elegant genomgående blommighet från rosen och jasmin. Den påminner supermycket om mycket dyrare Prada Amber och Prada Amber i sin tur, som jag redan skrev här någonstans, är väldigt, väldigt lik exklusiva Xerjoffs Richwood. Visst finns det små olikheter, men var inte petig :). Om vi snabbgooglar lite så ser det följande ut: 245kr – 817kr – 3 800kr. Tänk på det 😉

375x500.8925
Jessica Simpson, Fancy Nights

Btw, vem är Jessica Simpson egentligen?

Bruno Banani Woman. En till billig dupe som jag är lite svag för sedan 90-talet, en av dofter som startade mitt parfymäventyr på riktigt. Den liknar Gucci Rush och är så fylld med glädje att jag ler varje gång jag sniffar på den. Jag använder den inte längre, men äger faktiskt både Rush och Banani för jag är så jävla nostalgisk av mig :P. Gillar du fräscha, lekfulla, prestigelösa dofter som passar perfekt till en fest, vårpromenad eller annat roligt tillfälle så är detta ett bra val. Freesia, saftig persika, apelsinskal, mysk, lite grönska och vanilj är det som känns mest. Det som gör den så bra är också doftens hållbarhet – den håller länge på huden samtidigt som den inte kväver folk omkring dig.

375x500.961
Bruno Banani, Bruno Banani Not for Everybody

Sedan är det också så att flera märken säljer sina dyrgripar i mindre storlekar som drar priset ner, men samtidigt mililiterpriset ökar på dessa. Men vill du ha just DEN doften och plånboken ekar så kan det också vara alternativ. Jag har någon sorts OCD när det kommer till flaskstorlekar och tycker att allt känns tomt när det är mindre än halva flaska. I 30ml-flaskor händer det väldigt fort och det skulle göra mig nervös så jag äger bara en sådan tror jag, det är fantastiska Insolence från Guerlain (irisssss <3). Ja, under 500kr.

Just det, jag har en vintage Naomagic från Naomi Campbell i en mastodontstorlek av 15ml, den doften skickar mig direkt till mina nineties, massor med härliga minnen… Den har jag ”lyckats” köpa på ebay för mer än 100 dollar och vågar inte ens använda. Helt värdelös situation. Hade det varit 50ml så kanske…

Jessica Simpson Fancy Nights, Bruno Banani Bruno Banani Woman

Om du är ute efter bra budgetdofter så vill jag också rekommendera attars/mukhallats. Jag skrev lite om dessa här och här, men kort sagt är det parfymoljor, både naturliga och syntetiska som härstammar från Mellanöstern och oftast innehåller dofter av oud, saffran, ros, mysk, amber och ambra, sandelträ, jasmin och diverse hartser. Vissa är sjukt dyra, men det finns en uppsjö av dessa som inte är dyra alls! Du kan lätt hitta bra kompositioner för mindre än 200-300kr. Och en liten flaska olja räcker i årtal (ah, de blir inte ”för gamla” heller, de kan eventuellt ändra sig lite).

Jag rekommenderar till exempel Arabian Ouds Mukhallat Al Siraj eller oljor från Abdul Samad al Qurashi, Swiss Arabian eller Abdul Karim al Faransi. Jag gillar dessa träiga, med oud, sandelträ, saffran, amber och ros. Mums!

Attars, mukhallats, oud, oljor

Och jupp, jag är lite svag för dessa arabiska princessor från Al Haramain, Arabian Oud  och Rasasi, dessa billiga också ;).

Mina skatter från Mellanöstern – Al Haramain, Rasasi, Arabian Oud mm.

 

En uppdatering efter en fantastisk diskussion i min bästa Facebookgrupp!

Hur kunde jag glömma Bvlgari Black? Billig och ack så bra! Läder, gummi, varm asfalt i city efter en sommarregn… Vanilj, amber och sandelträ gör den väldigt behaglig och det är utan tvekan en bra vardagsdoft för en stadsbo. Bor du på landet och längtar lite efter doften av en stor stad – testa den!

img_4831
Bvlgari Black

En till budgetdoft som jag har glömt om, men uppskattar verkligen kommer från Dita von Teese och heter Erotique. En sensuell blandning av sandelträ, läder, svart peppar, mysk och lite ros. Fin fin fin! Och billig! Och försvinner från marknaden lite sakta men säkert så känner du att det kan vara något för dig så skynda!

img_4868-1
Dita von Teese Erotique, Naomi Campbell Naomagic

 

Vilka är dina fynd? 😀

10 kommentarer

 1. SHIT vilken rolig idé till inlägg! Mina bästa under 500 är nog L’Occitane eau de cade, Paul Smith rose, l:a bruket hinoki och molinards habanita som är LÖJEVÄCKANDE billig!

  Gilla

 2. https://bottegaolfattiva.com/2017/08/05/varldens-mest-anvanda-parfymingrediens-vaniljparfym-och-vanilj-i-parfymer/

  Detta var mitt favoritinlägg för året! Du tipsade nämligen om min nya drömdoft La Danza delle Libellule av Nobile 1942. Jag fixade ett prov och njöt varje gång jag hade den på mig! I samklang med temat på detta inlägg kan jag säga att det är priset som hindrar mig från att köpa en flaska med tanke på att jag redan har ett litet gäng dofter att välja på i min ägo, men en dag…

  Mina ”under 500”-tips är Lacoste pour femme (hade nog inte ens testat en Lacostedoft om jag inte blivit tipsad, men får ofta kommentarer om hur gott jag luktar med den), och min favorit just nu SG79 no. 4 (under 500 i vanliga fall, riktigt fyndig då man har chans på 25-30% rabatt).

  Gilla

 3. Detta inlägg gillar jag bäst då jag tycker att listor samt budgettips är sååå bra bloggmaterial! Måste nog ut och dofta på några stycken av de du skrivit om (alla lätt dock goda, men i butik så är jag kräsen…)

  Gilla

 4. Hej! Är gärna med och tävlar om Eris. Den artikel jag gillade bäst är denna och den i höstas om pudriga parfymer.

  Gilla

 5. Asså din samling 🙊jag döör va häftigt. Min nagellackssamling ser ungefär ut så där.🙈
  Ska läsa igen din artikel i lugn och ro men först tänkte jag höra om du har någon erfarenhet av Parfums de Marly?
  Jag är sååå sugen på Sedbury men har ej luktat på den live och vet inte om den är nåt att investera i.
  I vanliga fall älskar jag tuberose dofter. Favoriten just nu är Aerin Lauder Lilac, Hermes 24 Faubourg, Bottega Veneta Knot. https://m.boozt.com/se/sv/parfums-de-marley/sedbury-edp-75-ml_17020844/17020845?position=1000000&navId=69924&group=search_brand

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s