Att välja doft enligt stjärntecken…

Vilken doft passar ditt stjärntecken? Vilken doft ska du bära baserat på ditt stjärntecken? En av de viktigaste frågorna i livet, eller hur? 😉 Men vi gör såhär: Det är lördag, det är skitväder, de flesta är tillbaka från semestern, allt behöver inte vara så dödsallvarligt! Ska vi leka? 😃

Det ska vi! Vi ska leka en lek som är lika pålitlig och seriös som parfymtips i stil: Brunetter bör använda orientaliska parfymer och blondiner bör dofta blommigt. Vi ska alltså titta på parfymtips utifrån stjärnteckens perspektiv. Galet, helt onödigt och absolut inte rimligt, men skriv gärna om jag har lyckats koppla ihop ditt stjärntecken med rätt doft.

Jag väljer naturligtvis de dofterna som passar både män och kvinnor, inte bara för både kvinnor och män kan vara en Oxen. Ni vet, doft har ju inget kön… Klicka gärna på länkar om du vill läsa mer, det är inga köpsajter, bara mina recensioner 😉.

Och jag vill bara säga att jag har absolut ingen koll på astrologi, horoskop och sånt (var tvungen att kolla vad är mitt stjärntecken nyss 😁) så jag litar på beskrivningar från astrologi.nu

Väduren – aktivitet, eld

Väduren är verkligen iverns och aktivitetens stjärntecken. Med Väduren går allt fort och entusiastiskt, gärna improviserat. Hastigt påkommet och lika hastigt överståndet. Vädurkaraktären är rastlösheten, som ständigt är i gång och ofta förivrar sig. Utmaningar, tävling, stordåd är i Vädursmak. Att kämpa och segra, chansa och våga. Väduren spränger genom alla hinder och vänder sällan på huvudet, för att se vad han lämnat bakom sig.

Jag känner en tydlig doft av cederträ när jag tänker just aktivitet, entusiasm, ansträngning och seger. Så för mig bör Väduren definitivt testa Terre d’Hermes eller Cedre från Serge Lutens.

Cedre, Serge Lutens
Cedre, Serge Lutens

Oxen – trygghet, jord

Oxen är så gott som Vädurens raka motsats, den som manar till lugn och trivs bäst i vardagen, fjärran från jäkt och stress. Oxen är materialismens stjärntecken. Den kan gott sägas vara det mest typiska jordtecknet. Att äga är att lägga stor vikt vid och vårda sina prylar, pengar och allt sådant. Även det som hör naturen till – sådd, skörd och trädgårdsarbete – sägs ligga Oxen nära. Oxen är lugnets och långsamhetens stjärntecken. Den svårväckte och oföränderlige. Tolerans och pålitlighet. Allt som hör Oxen till dröjer länge, och stannar länge kvar. Varaktighet. Oxens reaktion dröjer men blir desto kraftigare när den äntligen kommer.

Jord, pengar, trädgård, lugnet. Visst doftar det patchouli och tobak? Tobacco Vanille från Tom Ford, Velvet Patchouli från Dolce&Gabbana, Burberrys London for men (fast… ja, ni vet 😉 ).

Velvet Patchouli, Dolce&Gabbana
Velvet Patchouli, Dolce&Gabbana

Tvillingarna – kommunikation, luft

Här är talets, språkens och all kommunikations stjärntecken. Att umgås. Det finns ytlighet häri, och lättvindighet. Inget är särskilt noga för Tvillingen. Allmänbildning ligger nära till hands men inte tålamodskrävande specialisering. Tvillingen lär sig fort och glömmer i samma hastighet. Intresset är störst för litteratur och allt som är ord. Tvillingarna kan gott sägas vara det mest typiska lufttecknet. Tänkandet, det snabba och flyktiga, som aldrig blir särskilt länge vid en punkt och inte fångas eller frestas av mycket. Flyktighet. Att närma sig andra människor för en trevlig pratstunds skull.

Det bör vara behagligt för omgivningen och det bör vara en glad doft. Inte nödvändigtvis söt. Diptyque Phylosykos med fikon, Hypaer från Aether eller Imperial Tea by Kilian.

Hypaer, Aether
Hypaer, Aether

Kräftan – känsloliv, vatten

Kräftan är det traditionellt sett moderliga stjärntecknet. Den som bryr sig om och fäster sig vid, som ömmar för och tar det försiktigt. Det är känslolivets stjärntecken, de mjuka känslorna. Att vårda och bekymra sig om, att ta hänsyn till och känna efter. Kräftan lever i det näraliggande och är knuten till det med många känsloband. Hem och familj och de allra närmaste. Godmodighet och välvilja.

Kräftan doftar blommigt, men inte överväldigande blommigt. Gardenia, lotusblomma, magnolia, kanske viol. Magnolia Romana av Eau d’Italie, Miss Dior Cherie, eller Boutonniere no. 7 av Arquiste.

Boutonniere no. 7, Arquiste
Boutonniere no. 7, Arquiste

Lejonet – vilja, eld

Lejonet är det starka jagets stjärntecken, eller rent av självupptagenhetens. Den dominanta individen, som alltid först ser till sina egna behov och önskemål. Han utstrålar stolthet, storhet och personlig makt. Lejonet är zodiakens kungliga stjärntecken, den som vill härska och dominera sin omgivning. Han har ett väldigt självförtroende och en stark beslutsamhet, som ger honom skicklighet i att befalla och organisera. Ledartypen.

Ett starkt jag, stolthet, makt. Ros, rökelse och läder, utan tvekan! Garanat av Bvlgari, Guerlains Shalimar och Diors Cuir Cannage. Bang!

Garanat, Bvlgari
Garanat, Bvlgari

Jungfrun – kritik, jord

Jungfrun är det trägna och flitiga arbetets stjärntecken. Att aldrig hoppa på något obetänkt, att i stället alltid noggrant granska och kritisera och tänka igenom är kännetecknande för Jungfrun. Inte ett enda förhastat drag. Trots all noggrannhet och omsorg med detaljer är han den som ofta ångrar sig efteråt och tänker på alla ”i stället”. Det finns inget slarv hos Jungfrun, inget som är för smått för att hoppas över. Allt går med samma eftertänksamhet. Det kritiska sinnelaget gör att mycket som inte riktigt duger aldrig blir av, men när det kommer till handling är Jungfrun närmast outtröttlig. Jungfruattityden präglas av mycken tveksamhet.

Här måste det finnas ordning och reda bland doftnoterna. Citrus, peppar och lättstyrda syntetiska molekyler. Den nya Twilly d’Hermès Eau Poivrée, Laskarina från Frapin där rosè peppar möter ambroxan och Molecule 01 Escentric Molecules. Så doftar Jungfrun.

Twilly d'Hermès Eau Poivrée, Hermès
Twilly d’Hermès Eau Poivrée, Hermès

Vågen – balans, luft

Det här är moralens stjärntecken. Vad man borde göra och inte borde ligger långt fram och ges den allra största betydelse. Vågens ideal är balans, rättvisa och harmoni. Parbildning och äktenskap är stjärntecknets speciella uttryck. Att vara överens. Diplomati och juridik hör hit, liksom medlarens roll. Vågen ogillar oklarheter, sådant som är rörigt eller brister i organisation. Det ska vara ordning. Visst kan Vågen ha svårt att välja mellan olika alternativ, men när väl beslutet är fattat kan ingenting rubba det. När det gäller har Vågen verkligen kraft och övertygelse att slåss, speciellt för principsaker.

Vågen är sandelträets stjärntecken. Balans, lugn och tillräckligt med styrka för att markera sin närvaro. Diptyques Tam Dao, Parfumerie Generales Cadjmere, eller Xerjoffs Richwood, men också naturliga sandelträ oljor gör jobbet.

Tam Dao, Diptyque
Tam Dao, Diptyque

Skorpionen – passion, vatten

Skorpionen är de häftiga känslornas stjärntecken. Allt som är drastiskt och plötsligt och rent av fruktansvärt är Skorpionens karakteristika. Såväl födelse som i synnerhet död hör hit. De allra innersta behoven och hemligaste drömmarna, sexualitet och våldsamheter. Skorpionen kan på ytan vara märkvärdigt oberörd, men innanför vävs farliga drömmar och fantasier. Han dras till det absurda och giftiga, älskar med glöd och hatar med samma glöd. Skorpionen trivs bäst i extremlägen. Eftersom det ändå är ett fast stjärntecken, visar sig Skorpionens passion inte så mycket i honom själv, utan i omgivningen. Skorpionen har en förmåga att få omvärlden att leva ut de starkaste känslor, men själv bevara ett synbart lugn.

Dofter som lämnar ingen oberörd: Moonlit Reverie från Sultan Pasha Attars med gardenia, tuberos, castoreum och grå ambra, Fetish av Roja Dove eller Adjatay från The Different Company. Stora, köttiga blommor och animaliska inslag. Wild thing!

Moonlit Reverie, Sultan Pasha Attars
Moonlit Reverie, Sultan Pasha Attars

Skytten – frihet, eld

Här är de utsträckta perspektivens stjärntecken. De stora, fria, atmosfäriska perspektiven passar bäst, att titta ut bland stjärnorna och flyga högt över marken, fjärran från krav och rutin. Ut i det okända. Men det är inte så mycket för nyfikenhets skull, även om Skytten älskar omväxling och att resa vida omkring, utan det är för den andliga friheten. Aldrig sitta fast, aldrig vara tvungen. Skytten behöver förnyelse för jämnan och ständigt vara i rörelse bort, bort, bort. Han slår aldrig rot.

Här känner jag blandningar för en själ som hittar ingen ro: med mångfacetterad vetiver, rökelse och gröna, friska (och fria!) inslag. Hwyl av Aesop, Eau Sacree av Heeley och Exultat från Maria Candida Gentile. Så tvåsidigt – både luftig och tungt samtidigt.

Exultat, Maria Candida Gentile
Exultat, Maria Candida Gentile

Stenbocken – ambition, jord

Stenbocken är den som gör bruk av vad helst som omger honom. Han tänker alltid först och främst på vad saker är bra till och vad de gör för nytta. Och hur han själv bäst kan förvalta vad helst han får tag i. Stenbocken vill bygga, högt och ståtligt. Att åstadkomma, lyckas med svåra uppgifter och utmana sin förmåga. Han dirigerar och domderar och strävar utan ro. Det ska vara sten på sten och verk på verk. Det ska synas att han har levat, minsann. Han är skicklig och oerhört bestämd. Liksom tåget är han sådan, att har han väl satt fart åt ett håll så finns få ting som kan stoppa eller ändra hans bana. Beslutsamhet.

Ganska enkla val i detta fall. Stabila, pålitliga dofter med ett brytande element som sticker inte ut för mycket – Tuscan Leather – läderaktig med hallontwist, Daim Blond från Serge Lutens där mocka möter aprikos eller Oud Saphir från Atelier Cologne med sitt oudackord och lätt kryddighet. Inte för mycket, precis lagom.

Oud Saphir, Atelier Cologne
Oud Saphir, Atelier Cologne

Vattumannen – allvar, luft

Vattumannen har svårt att ta lätt på något. För honom är tillvarons alla små skeden bitar av den stora helheten. Det han studerar, undersöker han alltid på djupet, och ända tills han känner att han förstår själva grunden. Vattumannen är kunskapens stjärntecken, den som kopplar ihop sammanhangen och gräver sig ner till principerna. Seriös, korrekt och uppriktig. Han har vetskap och insikter. Att förstå och att analysera. Ingenting är oviktigt för honom, och ingenting får nonchaleras. Filosofi hör hit, logik och teori. Vattumannens strävan efter förståelse leder till stort allvar men också originalitet. Vad som passar alla andra har ingen relevans för Vattumannen, som alltid väljer att göra helt på sitt eget sätt.

Grön, en aning bitter och sträv örtighet. Seriöst och välbalanserat. Chanels Egoiste Platinum med lavendel, rosmarin och salvia, herbal Torroella de Montgri av Santi Burgas och Wonderwood från Comme des Garcons.

Torroella de Montgri, Santi Burgas
Torroella de Montgri, Santi Burgas

Fiskarna – sökande, vatten

Fiskarna är förvirringens och otillfredsställelsens stjärntecken. Den som söker svar och aldrig får dem. Den som är utan rast eller ro, ständigt på drift och ständigt prövande nya vägar. För Fisken hänger allt liksom i luften, och tillvaron är närmast kaotisk. Obesvarade frågor, osäkerhet och hjälplöshet hör stjärntecknet till. Fisken är den som alltid hoppar från punkt till punkt och prövar vad helst som är okänt. Det är svårt för Fisken att slå sig till ro med något, för snart kommer känslan att det inte är riktigt rätt, att något bättre finns bakom hörnet. Fisken är snäll och förlåtande, ger gärna efter för omgivningen. Självutlämnande intill självförintelse och saknar en fast grund att stå på. Den irrande, letande.

Fiskarna, vatten, förvirring. Luftiga, vattniga, marina och metalliska inslag skulle passa en snäll Fisk :). Dolce&Gabbana Light Blue i versionen Living Stromboli, Filippo Sorcinellis Nebbia Spessa med algackord bland ingredienserna och glada Aqva Amara från Bvlgari.

Nebbia Spessa, Filippo Sorcinelli
Nebbia Spessa, Filippo Sorcinelli

Det var mina idéer kring väldoftande astrologi. Känner du igen dig i detta? 😉

Svara gärna i kommentarerna!

Kram!

K.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s