Källkritiken och parfymmyterna – 12 myter om parfym

Jag förstår att många har tappat gnistan. Jag förstår att många har annat att läsa och underhålla sig med i rådande situation. Parfym faller rejält ner på priolistan även hos mig. Men jag vill ändå behålla åtminstone liite glädje bland alla skrämmande nyheter och sikta kikaren på något mer tillfredsställande. Passionen finns ju kvar!

Jag ville inte skriva det inlägget, ärligt talat. För vilken ”normal” människa retar sig på sånt? (Vi utesluter youtuber-drama, det är fan annat universum för mig, både moraliskt och framför allt kompetensmässigt :D). Det finns så mycket bs om ”parfymmyter” på nätet att jag kände bara ”äh, skitsamma, jag orkar inte”. Men jag ser i sökord här på bloggen att just ”myter om parfym” förekommer ofta. Det vore inte så trevligt att ignorera det då. Men i en värld fylld av myter som sprids som eld (tacka sociala medier), som parasiterar på människans rädsla, skriver jag idag om en annan sorts myteri – myter om parfym och doft. Sådana som ni hittar i random utvalda tidningar, artiklar på nätet och blogginlägg. Visst är det svårt att veta om t.ex. en makeupartist med annars väldigt fin blogg har tillräckligt koll på parfym eller någon som skriver artiklar om livsstil på välkända hemsidor har det? Ja, det är svårt att veta. Mitt tips är att googla på fler sajter, jämföra fakta för det händer alldeles för ofta att man kopierar någon annans bullshit eller skriver ner det man tror på utan att kolla fakta. 

Ok, bara så ni vet – jag kommer inte att ta upp alla myter då det är naturligtvis omöjligt (det finns så många ”parfymexperter” överallt att det är svårt att fånga upp alla galenskaper vissa skriver eller pratar om). Jag ska nämna några myter som jag hörde själv från säljare på parfymbutikerna (ofta väldigt fina butiker…), som jag fick frågor om, eller som jag har läst någonstans. Jag har gjort en liten research nyss och hittat en massa ”fina tips”… Skräckblandad underhållning bara en googling bort!

IMG_1467

Men vi börjar med myterna:

1. Det är viktigt att applicera parfym på pulsåderspunkter.

Nej, parfymen bryr sig verkligen inte alls om var den hamnar någonstans. Allt snack om att applicera parfym där blodet pulserar – handlederna, bakom öronen, i knävecket, i all ära, men det är verkligen minimal skillnad hur och hur länge doften projicerar. Allt beror på vilka ingredienser och doftnoter den innehåller – är de tunga, tydliga, kraftiga så kan applicering bakom öronen eller på halsen vara väldigt otrevlig för näsan under längre tid. Vi har den helt enkelt alldeles för nära näsan. På det sättet utsätter vi oss i större utsträckning för s.k. olfactory fatigue, där vi till slut inte känner doften själva. Handlederna är bra, men vad händer om doften är väldigt delikat? Då känner du inte den kanske, särskilt vid sparsam användning. När jag utbildar säljare så hör jag ofta att kunderna efterfrågar doftens hållbarhet och ”svans” – vem vill liksom betala för något som inte håller måttet?

Jag applicerar oftast på armarna – då håller vi precis lagom avstånd från varandra, jag och min parfym :). Och doften sprids jämt när jag viftar. Men för att summera – parfym projicerar olika och det beror helt och hållet på vilka ingredienser som används, inte var någonstans på kroppen de används. 

2. Amber är valsperma.

Eehhhh, ambra/ambergris förekommer i klumpar i olika storlekar. När den är fräsch är den svart och vaxig i konsistensen. Jag skulle säga att kaskelotvalen som sprutar ur sig stora klumpar via snoppen måste tycka att det är en helvetesprocess, hahahha! Naturligtvis är detta en väldigt konstig påhitt. Ambergris kommer från kaskelotvalens tarmar och mage. Det är en fettutsöndring som valen producerar för att skydda sig från vassa bläckfiskkäkar. När klumpen växer för stor så kommer den ut – ingen har sett valarna bajsa eller kräkas så diskussionen om det kommer ut genom munnen eller rumpan pågår. Ju längre den flyter i saltvatten, ju längre den utsätts för solen desto högre värde har den. Doften blir mer angenäm, mineraliska toner kommer fram och de fiskoljiga sakta försvinner.

Jag tror att någon har tolkat sperm whale (kaskelotval) här på lite konstigt sätt bara.

Har du lust att djupdyka i ambra (vem vill liksom inte djupdyka i valspya, huh?!) så skrev jag två stora inlägg om själva ingrediensen här och om de bästa amber- och ambraparfymer här. 

3. Kaffe rensar ”doftpaletten”.

Ni vet, i parfymbutikerna står det kaffe för att hjälpa näsan att vila mellan olika dofter vi just testar. En riktigt gammal myt som fortfarande lever. Jag skrev ett inlägg om det för länge sedan och visade kaffe som en gaskromatograf ser det.

4. Molecule 01 är feromonförstärkare.

Asså på riktigt? På riktigt?! När någon påstår att parfym har något med feromonförstärkning eller hormonboost att göra så börjar jag att se rött. Dessutom på ett ställe som bör stå för hög service och kompetens inom sitt område, tyvärr en rejäl last med bullshit blir det. Vi gör det klart – parfymer har ingenting med feromoner att göra. Inte Iso E Super som Molecule 01 består av heller. Jag skrev mycket om den för det är ett sjumilasteg för parfymindustri. Kejsarens nya kläder. Riktigt bra doft och lika bra hoax. Den har jag också avhandlat i ett separat inlägg här, läs gärna. Men alla myter att den boostar ens egen doft eller sånt, det är rena rama bs. Släpp det nu.

5. Feromonparfymer fungerar.

Föreställ dig en situation – du sprejar på dig en doft som sägs innehålla attraktivitetshöjande ämnen, du tar på dig fina underkläder, klär dig fint, sminkar, fixar håret, sätter på lite bling bling, du känner dig attraktiv. Du känner dig mer attraktiv än vanligt då du har ju på dig feromonparfym! Du blir per automatik lite mer självsäker, du ändrar hållning, du ler lite mer, du vågar lite mer, du pratar med andra och kanske även vågar ta steget för att prata med den tjejen/killen som du är intresserad av… För du har feromonparfym på dig och det vet du! Tänk dig nu att vi tar bort den där ”feromonparfymen” från bilden. Tror du verkligen att det blir någon skillnad när vi tittar på det glada, självsäkra varelse som tror att det är doften som ligger bakom? Nej, det är din personlighet som lockar folk och det finns inga vetenskapliga bevis på att dessa produkter har någon mening i sammanhanget. 

Visst, vissa verkligen innehåller annan persons feromoner (hur sexigt?!), men människodjuret är inte så lättlurat, tro mig. När jag studerade på ISIPCA, världens främsta parfymörskola, så Patricia de Nicolai, en legend i parfymindustrin, berättade för oss att det bästa sättet att hitta egna feromoner är att stoppa fingret där vi utsöndrar dem (armhålorna, ljumsken, slidan) och smeta doften där man vill (här kommer pulsåderspunkterna till användning, just här har det betydelse). Vips, så har vi feromonparfym, billigt och bra! Naturligtvis, vi ska vara någorlunda rena, sådär lagom rena ;). Då är det också viktigt att inte använda för stark parfym.

6. Parfymer är hormonstörande.

Usch, bullshit och skrämselpropaganda är ännu mer störande imho. Vi alla hört talas om att parfym innehåller så kallade “hormonstörande kemikalier” och kan på något sätt störa hormonsystemet. Men alla källor skriver det lilla ordet ”påstås” i sina skrämselartiklar för det finns inga, eller väldigt svaga, vetenskapliga belägg för detta. De teorierna stöds inte av befintlig forskning. Jag vill tillägga att doftmolekyler har inga superkrafter att ta sig genom människans största organ, huden, för att kunna påverka någonting så djupt. Du kan som mest få kontaktallergi mot någon ofarlig ingrediens. Doftmolekylerna vi andas in kommer inte in i hjärnan, de får inget fäste i våra huvuden. I promise. 

Det finns naturligtvis något MEN. Vi kan lita på att parfym från legala källor och märken har testats och ingredienserna är att lita på, men vi kan inte säga samma om fakes, dupes, kopior, ”inspirationer” och andra illegala brygder. Det handlar inte bara om priser, mina kära, det handlar om kvalité på råvaran och säkerhet. Köp aldrig skit, snälla! 

7. Naturliga parfymer är bättre än syntetiska.

Ååh, ytterligare en rejäl missuppfattning av vad parfym egentligen är. Visst skrev jag om det också, om allergener i parfym, om naturliga och syntetiska parfymingredienser mm., kan jag få be dig att kika på detta inlägg? (Är jag lat nu? 😉 ).

8. En sorts ros doftar mer feminint än en annan.

Da fuck?! Igen?!

Kulturfråga. Säg till männen från Mellanöstern att de får sluta använda ros i sina parfymer för att få fler maskulinpoäng! Ska vi på riktigt fortfarande sprida skit om att kvinnor passar bäst i dofter av nytvättade lakan (yesss, min dröm, jag vill bli förknippad med min post i tvättstugan!), karamell och bakelser (för vår plats är ju i köket vid ugnen!) och eventuellt fräscha, fina blommor på en sommaräng när vi får utegång med våra skrattande avkomlingar?! Väldigt missplacerad, Sverige år 2020, känner du inte det? Jag brukar säga – vilken sorts av äggröra är mer maskulin och vilken mer feminin? Vilken träbit doftar mer feminint och vilken mer maskulint? Vilket äpple? Ja, du fattar. Det är definitivt dags att sluta med sådana dumheter! Ros är ros, enbär är enbär, kanel är kanel och ambra är ambra. Jag har aldrig sett mer maskulin ambra eller mer feminin ambra. Doften har inget kön och gillar du vetiver, korsbär, kola så använd dessa i dina parfymer, oavsett vad som gömmer sig mellan dina ben! Att jag ens måste skriva det…facepalm.

9. Det finns parfym som gör att andra upplever dig som mer attraktiv.

En fråga som många expediter hör dagligen. Och nu pratar vi inte om feromoner (se myten nr 5), vi vill helt enkelt veta vilka dofter är s.k. pantydroppers. Och vet ni vad? Det finns inga sådana. Doften är alldeles för personlig och individuell. Precis som det inte finns en typ av kvinnor eller män som upplevs som attraktiva för alla. Vissa älskar Bradley Cooper, jag älskar Jean Reno. Vissa älskar Kim Kardashian, jag älskar Audrey Hepburn. Vissa älskar Aventus, jag älskar Myrrhe Imperiale.

'Do you have any of the perfume that makes me look like Angelina Jolie?'

10. Du ska inte använda ”vinterdofter” på sommaren och tvärtom.

Vackra balsamiska ”tungisar” kan få en annan dimension i hög temperatur. Kyliga liljor kan boosta upp en dag på skidbacken. Läs: det finns inga sådana gränser. Det enda som kan spela roll är dosering och det du själv tycker funkar eller inte funkar. Och känner du att något kan vara störande för omgivningen så ha det i åtanke. Alltid. Men bara så vi förstår varandra – jag menar dosering, inte själva doften/kompositionen. Din doft ska inte vara andras huvudvärk, men bara för att någon inte ”gillar” din parfym… det får de hantera hur de själv vill.

11. Testers är starkare än vanlig produkt.

Eeh? Du får provköra en Tesla, betala för Tesla, men hem till dig levereras en Toyota Yaris. Det funkar inte så, varken i bilvärlden eller i parfymvärlden. Alla testers på den legala marknaden är exakt samma produkter som de som står bredvid i fullvärdiga förpackningar. Det vore ologiskt att göra annat. Du kanske upplever att de är liiite olika än dessa  nyöppnade och det kan finnas en anledning – testers står på fina, belysta hyllor i butikerna ofta väldigt länge. Och du vet – ljus=värme, värme=big nono för parfymer. Det kan hända, och tyvärr händer ofta, att doften förändras. Inte nödvändigtvis förstörs, men det som kan hända är att alkoholen evaporerar och det gör ”essensen” mer koncentrerad ELLER huvudnoterna (citrus, vissa blommiga och gröna noter) försvinner då de är de mest fragila i hela kompositionen.

12. Kopior är bättre och håller längre på huden.

Tyvärr, det är nog så att fakemarknaden omsätter årligen miljarder dollar. De har råd att köpa utrustning som mäter exakt vilka ingredienser och vilka doftnoter de storsäljande parfymerna innehåller. Och de kan boosta dessa på olika sätt. Det hade varit bra om det hade räckt med samma ingredienser som parfymproducenterna använder, men vem bryr sig där tror ni? Diverse ersättare används. Billigare, icke testade råmaterial, ingen kontrollerar vad som egentligen finns i en flaska av slutprodukten. Vågar du verkligen använda sådant, även om det ”håller längre” eller ”doftar starkare”, är det det som är meningen med parfym? Nej, jag är helt emot sådana praktiker och har naturligtvis skrivit en del om det redan. Här, här, och här

Snälla, läs, låt de inte lura dig. Sedan, du vet, glutamat förstärker smaken i diverse maträtter, är det bra eller dåligt? 😉 

img_9578

Och för att avsluta denna låånga artikeln vill jag citera mitt gamla inlägg:

1. Parfymer finns här för din (och ibland andras, men du står i centrum) sensuell njutning. Det ska vara ett trevligt sällskap. Inte så mycket mer och inget mindre. (Men ibland får man nog vara lite exalterad 😉).

2. Du har rätt att göra egna val. Du behöver inte anpassa dig till trender, moden och andra människors förväntningar. Parfymer är ett nöje, inte någon plikt. Vill andra layra så behöver inte du göra det…

3. Influencers, skönhetsjournalister, säljare och alla andra parfymbesserwissers (javisst, betalda samarbeten, provisioner och som i mitt fall – väldigt subjektiva recensioner 😆) försöker att ”sälja” dig ”det enda rätta”. Lyssna inte på oss/dem. Lyssna på dig själv.

4. Det finns inga bättre eller sämre doftnoter. Det finns inga metoder eller behov att värdera doftsmak. Skönhet har många namn och det är din glädje som avgör.

5. Var trevlig mot andra – överdosera inte och kommentera inte andras val (om det inte handlar om överdosering eller överkänslighet). Alla är vi inte allergiska, men ingen tycker om fragrance abordage 😝, inte ens jag.

6. Hitta glädjen i att leta efter nya intryck, upplev och lär dig nytt. Njut av den processen, uppskatta din nya kunskap och stäng inte dörren för nya upptäckter.

7. Ge dig tid.

8. Utveckla dina sinnen.

OCH FRAMFÖR ALLT – TA HAND OM DIG, LÅT INTE GLÄDJEN OCH LUSTEN FÖRSVINNA! VI TAR OSS ÖVER DETTA OCH VI BLIR STARKARE ÄN NÅGONSIN!!! 

Kram,

Karolina.

 

 

4 kommentarer

 1. Hej.
  Är svag för parfymer.
  Älskar att dofta gott!
  Tyvärr försvinner doften så fort.
  Har du något knep för längre doft varighet?
  Hälsningar Anna

  Gilla

  1. Hej Anna!
   Tack för att du hittade hit! 🙂
   Torrisarna upplever oftast att dofterna försvinner fort. Smörj dig gärna med oparfymerad lotion, även tunttunt lager av vaselin/lanolin gör susen. Smörj bara där du sprejar så undviker du den eventuella kladdiga känslan…
   Sedan upplever jag att många vågar inte spreja ordentligt, jag förstår att man inte vill upplevas som jobbig för andra ;), men vissa dofter har helt enkelt inte så mycket power så att två lätta sprut räcker. Är det lättare parfymer – använd mer! 🙂
   Sedan kan det också vara så att din näsa vänjer sig till doften och du slutar känna den, men andra gör det, kolla med omgivningen, det kanske är så?
   Eller en blandning av allihopa? 😉

   Oftast är det nog så att vi sprejar för lite, parfymer är generellt inte så potenta som vi vill tro. När den första fasen lägger sig så blir det ofta för lätt…
   Testa! Och hör av dig! 🙂
   Trevlig söndag!
   Karolina

   Gilla

 2. Väldigt intressant och underhållande läsning, uppskattar alltid dina inlägg!

  Allt gott från Hanna Hanna Ekegren 0707-33 56 78 fb: Konstnar Hanna Ekegren

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s